Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Iulian Chifu: "Miza este extrem de importantă"

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Iulian Chifu: "Miza este extrem de importantă"

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Iulian Chifu: "Miza este extrem de importantă"
Sursa foto: Foto: Facebook / Iulian Chifu
31 Oct 2016   •   10:41

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi decis în al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie.

Liderul PAS, Maia Sandu, şi socialistul Igor Dodon se vor duela pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

În urma procesării a 99,42% din numărul total de procese verbale, Dodon a obţinut 48,23% din voturi, în timp ce Maia Sandu a acumulat 38,42% din sufragii, conform datelor Comisiei Electorale Centrale, publicate luni, la ora 10:00, citate de publika.md.

Iulian Chifu, analist politică externă, fost consilier prezidențial, a explicat, într-o intervenție telefonică în emisiunea Previziuni, realizată de Nadina Câmpean și Adrian Ursu, că situația este în continuare confuză în Republica Moldova.

"Înseamnă că avem un tur II, un element important, în condițiile în care ultimele zile electorale din Republica Moldvoa au fost destul de confuze. A existat o serie de retrageri de candidați, în favoarea Maiei Sandu, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu ba s-au retras, ba nu s-au retras. O confuzie a electoratului care a făcut ca foarte multă lume să rămână în continuare acasă. Și spun acest lucru pentru că, dacă ne uităm la prezența la vot, există un procent de 7-8% mai puțini votanți decât la alegerile generale", a explicat Chifu.

"Între 56-70 de ani este segmentul care este supra-reprezentat, comparativ cu procentul demografic pe care îl au. Ceea ce înseamnă că avem un circa 10-12% mai mulți votanți din această categorie, care au venit la urne, spre deosebire de 5-6%, care nu s-au prezentat dintre contingentele 18-25, respectiv 25-40", conform analistului.

În plus, Chifu a explicat că miza este mult mai mare decât se estimează:

"Cred că ne privește și pe noi, pentru că iată, din România s-au prezentat doar 8.400 de votanți, dintr-un estimat de minim 100.000. Aici ține și de mobilizare internă, ținea și de regula CFR care a anunțat că dă bilete gratuite și s-a răzgândit. Și da, ține și de o mobilizare și de o comunicare, în special cu aceste categorii tinere pe care Maia Sandu trebuie să o facă și de o prestație foarte bună în dezbaterile directe cu Igor Dodon. Să vedem cum facem să arătăm că miza este extrem de importantă și toți cetățenii Republicii Moldova să știe faptul că dacă îl votează pe Igor Dodon, înseamnă să care Republica Moldova în fundul Siberiei, să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, cum a anunțat deja și să federalizeze Republica Moldova."

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă totuși Igor Dodon ar câștiga cursa pentru președinția Republicii Moldova, Chifu a opinat că situația ar fi extrem de complicată.

"Evident, ar însemna o situație extrem de complicată să ai la Chișinău un președinte care rupe relațiile cu UE, a spus că rupe acordul de asociere, să aibă reacții promoldoveniste, în sensul teoriei moldovenismului, împotriva României, să aibă reacții pro-ruse, să se certe de jur împrejur. În acest moment, cred că Transnistria este foarte liniștită pentru că acolo este un “scrutin prezidențial”. Dar contează foarte mult și faptul că avem în continuare o majoritate pro-europeană și un guvern pro-european la Chișinău. Dar cel mai bine și cel mai corect este ca la Chișinău să nu ajungă un președinte pro-rus", a conchis Iulian Chifu.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close