Antena 3 CNN Externe Reuniune extraordinară a Comisiei Europene pe tema crizei financiare mondiale

Reuniune extraordinară a Comisiei Europene pe tema crizei financiare mondiale

Reuniune extraordinară a Comisiei Europene pe tema crizei financiare mondiale
29 Oct 2008   •   09:28

Colegiul Comisarilor europeni se întruneşte, miercuri, în şedinţă extraordinară pentru a discuta acţiunile pe care le poate întreprinde Uniunea Europeană în sprijinul economiei afectate de criza actuală şi pentru a pregăti viitoarele reuniuni la nivel european şi internaţional privind reformarea sistemului financiar global, transmite corespondentul Agerpres.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, vor susţine o conferinţă de presă în urma acestei reuniuni.
Odată cu extinderea şi în Europa a crizei declanşate în Statele Unite de creditele ipotecare, evenimentele s-au succedat cu repeziciune, iar liderii europeni au încercat să reacţioneze prompt, în dorinţa de a găsi răspunsuri cât mai adecvate situaţiilor specifice cu care s-au confruntat ţările membre.
Preşedintele Franţei şi totodată al Uniunii Europene până la sfârşitul anului, Nicolas Sarkozy, a convocat o serie de întruniri la Paris, în format de G4 (membrele europene ale G8), respectiv de UE15 (statele membre ale zonei euro), pentru a determina o abordare coordonată a crizei financiare. De asemenea, Consiliul European de toamnă a avut drept principală temă de dezbatere tot criza financiară şi necesitatea ?refondării capitalismului?, după cum s-a exprimat Sarkozy. Împreună cu Barroso, Sarkozy a avut întâlniri şi cu preşedintele american George W. Bush, la Camp David, şi cu lideri asiatici, la summitul ASEAN de la Beijing, de la sfârşitul săptămâni trecute.
De cealaltă parte, Comisia Europeană a colaborat intens cu statele atinse de criză pentru elaborarea unor planuri viabile de salvare a sistemelor bancare naţionale, fără a se distorsiona concurenţa de pe piaţă. Astfel, în decurs de aproximativ o lună, executivul comunitar a aprobat patru astfel de scheme naţionale de salvare - pentru Danemarca, Marea Britanie, Irlanda şi Germania - şi analizează alte propuneri similare şi modalităţi de a ajuta statele aflate în impas. În acelaşi timp, a elaborat şi prezentat deja unele măsuri legislative în vederea unei reglementări mai stricte a sectorului financiar. Chiar în şedinţa de miercuri este probabil să se adopte un nou set de propuneri legislative, referitoare la agenţiile de rating.
Şi perioada următoare se anunţă destul de solicitantă. La 7 noiembrie, şefii de stat şi de guvern din UE se vor întruni din nou la Bruxelles într-un summit extraordinar, pentru a stabili poziţia comună a Uniunii Europene ce va fi adoptată în cadrul primei reuniuni la nivel internaţional de mare anvergură, cea din 15 noiembrie, de la Washington, dedicate reformării sistemului financiar mondial. Cum dintre statele membre ale UE doar patru vor fi prezente la Washington - spre frustrarea unor ţări precum Spania sau Polonia, care ar fi vrut să fie şi ele invitate - este cu atât mai mult nevoie ca toate Cele 27 să poată vorbi cu un singur glas în plan internaţional.
Reuniunea de la Washington se va desfăşura în format de G20 - cele mai mari 19 economii ale lumii (Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Statele Unite şi Turcia) şi Uniunea Europeană (reprezentată de preşedintele său în exerciţiu, Nicolas Sarkozy).
Agerpres

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana criza economica
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close