Antena 3 CNN Externe Revista presei externe. Românii au votat pentru a rezolva criza politică şi economică

Revista presei externe. Românii au votat pentru a rezolva criza politică şi economică

Revista presei externe. Românii au votat pentru a rezolva criza politică şi economică
Sursa foto: revista presei
23 Noi 2009   •   04:30
Românii, dezamăgiţi de politică

Românii au votat duminică în cadrul unui scrutin prezidenţial strâns, văzut ca o şansă de a rezolva criza politică ce a zădărnicit încercarea statului de a-şi reveni din recesiune.
Câştigătorul va fi presat să numească un nou premier. Sunt primele alegeri pentru un şef de stat de la intrarea României în UE, în 2007 şi vin după căderea guvernului de centru dreapta al lui Emil Boc, în octombrie, aminteşte AFP.
În pofida mizei mare a alegerilor, observatorii preziceau o prezenţă mică la vot, mulţi români fiind dezamăgiţi de politică.
Geoană a propus un plan viguros anti criză, în timp ce Băsescu s-a poziţionat ca "luptător" contra celor "care se opun reformelor".


Corupţia încă larg răspândită

Preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu a câştigat prima rundă a alegerilor prezidenţiale dar va ajunge în turul doi. Votul este aşteptat să pună capăt crizei politice de la căderea guvernului lui Emil Boc, în octombrie, de când România este condusă de un guvern interimar.
FMI a amânat plata unui împrumut din cauza lipsei unui guvern plin, scrie BBC News .
Au existat relatări despre posibile fraude, mai mulţi votanţi decât normal alegând la centrele speciale.
Geoana - fost ambasador în SUA şi ministru de Externe- propune un pachet ambiţios de stimulare economică.
Analiştii spun că încă este foarte larg răspândită corupţia în România, la trei ani de când ţara a intrat în UE.

Două săptămâni pentru a vrăji Partidul Naţional Liberal


Băsescu şi Geoană au două săptămâni de a vrăji Partidul Naţional Liberal, al cărui candidat a ieşit pe locul trei în alegeri, pentru a obţine sprijinul în turul doi.
Antonescu a declarat în trecut că îl consideră pe Geoană răul mai mic, arată şi Forbes.
Sursa citată analizează apoi ambele variante de concluzionare a alegerilor. Se aminteşte de conflictul dintre preşedinte şi liberali şi se notează că actualul şef al statului ar putea apela la ajutorul UDMR şi al traseiştilor de la alte partide pentru forma un guvern.

Economia în cădere


După enumărare sondajelor de opinie,a prezenţei la vot şi a unei prezentări a candidaţilor care merg în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Bloomberg notează că Leul a căzut la un minim al ultimilor şapte luni după prăbuşirea guvernului.
De asemenea, se notează că România este a doua ceai mai săracă ţară din UE şi are nevoie de fonduri FMI pentru a-şi proteja moneda şi a acoperi deficitul bugetar.
Economia, care a avut cea mai mare creştere din UE anul trecut, a căzut cu 7.1 procente în trimestrul trei, iar şomajul s-a dublat.



Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close