
Premierul guvernului Slovaciei, Robert Fico, susține că serviciul militar de informații al Ucrainei încearcă să-i „răstoarne” guvernul. Liderul slovac a vorbit la o conferință de presă oficială despre această teorie a conspirației, susținând că ucrainenii au „intervenit” în protestele antiguvernamentale de săptămâna trecută. Protestele au fost organizate de opoziția liberală slovacă și de ONG-uri, printre care și unul cu numele „Pace în Ucraina”.
Vorbind la o conferinţă de presă, Fico a spus că, potrivit informaţiilor obţinute de Serviciului de Informaţii Slovac (SIS), Ucraina a intervenit în protestele antiguvernamentale care au avut loc săptămâna trecută în Slovacia.
Prim-ministrul slovac a spus că mulţi dintre manifestanţi erau ucraineni şi a acuzat ONG-urile că deturnează către manifestaţii fonduri publice destinate integrării refugiaţilor ucraineni.
Potrivit lui Fico, ONG-ul „Pace în Ucraina” a donat din aceste fonduri în jur de 150.000 de euro către „Legiunea Georgiană”, o unitate militară formată din combatanţi georgieni care luptă alături de armata ucraineană în războiul cu Rusia. „Protestele sunt susţinute de Legiunea Georgiană, o organizaţie militară care face parte din armata ucraineană şi este condusă de serviciul de informaţii militare ucrainean”, a spus șeful guvernului slovac.
Robert Fico, apropiat de premierul ungar, Viktor Orban, prin poziţiile sale criticate de UE şi prin refuzul său de a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, a oprit ajutorul militar slovac pentru Ucraina imediat ce a preluat puterea octombrie 2023.
Relaţiile dintre Slovacia şi Ucraina s-au degradat considerabil după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a decis să oprească, de pe 1 ianuarie, anul acesta, tranzitul gazului rusesc către Europa, decizie ce afectează Slovacia, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.
Coaliţia de guvernare a lui Fico a rămas, săptămâna trecută, fără majoritate în parlament în urma excluderii a doi deputaţi din partidul Hlas (Vocea), o formaţiune moderată, de stânga, scindată din partidul lui Fico, Smer-SD.
În timp ce susţinerea parlamentară a guvernului depinde acum de poziţionarea unor deputaţi neafiliaţi, opoziţia liberală şi progresistă presează cu proteste care nu contenesc de când Robert Fico a preluat conducerea guvernului, într-un climat pe care premierul îl descrie drept unul de „ură politică” alimentată de opoziţie.
La rândul lor, politicienii de opoziție îl acuză pe Fico de derivă antidemocratică, de atitudine antieuropeană şi de simpatii pro-ruse şi pro-chineze.
În acest climat de tensiune politică Fico a fost grav rănit, în luna mai a anului trecut, într-o tentativă de asasinat comisă de un simpatizant al opoziţiei, care a mărturisit că era nemulţumit de decizia premierului de a sista ajutorul militar pentru Ucraina şi de atitudinea rebelă a acestuia faţă de Uniunea Europeană.