Antena 3 CNN Externe Rodrigo Duterte a apărut prima dată în fața Curții Penale Internaționale prin video-conferință. Avocatul său acuză CPI că l-a răpit

Rodrigo Duterte a apărut prima dată în fața Curții Penale Internaționale prin video-conferință. Avocatul său acuză CPI că l-a răpit

A.O.
2 minute de citit Publicat la 18:43 14 Mar 2025 Modificat la 18:43 14 Mar 2025
rodrigo duterte prin video conferinta in fata curtii penale internationale foto profimedia
Avocatul fostului președinte, Salvador Medialdea, care s-a aflat în instanță, a spus că Duterte a fost „pur și simplu răpit” din Manila și adus la Haga. Foto: Profimedia
Fostul președinte filipinez a apărut pentru prima dată în fața Curții Penale Internaționale, unde este acuzat de crime împotriva umanității comise în „războiul împotriva drogurilor” între 1 noiembie 2011 și 16 martie 2019. Rodrigo Duterte n-a fost în sala de judecată, ci s-a înfățișat în fața magistraților prin legătură video, de la distanță. Judecătorii de la Haga au acceptat ca fostul președinte să nu părăsească arestul, deoarece a parcurs o „călătorie lungă” până în Olanda, relatează CNN
 
Rodrigo Duterte s-a prezentat în fața judecătorilor la ora locală 14.30 și a fost informat în legătură cu acuzațiile împotriva lui și asupra drepturilor sale, potrivit Curții Penale Internaționale. 

Fostul lider autoritar în vârstă de 79 de ani a ajuns la Haga după ce a fost arestat în Manila la începutul acestei săptămâni în baza unui mandat de arestare semnat de judecătoarea româncă Iulia Motoc. Rodrigo Duterte este acuzat că a condus o campanie de ucideri, care se încadrează la crime împotriva umanității. Magistrații i-au permis să apară în fața Curții prin conferință video. 

„Domnul Duterte a avut o călătorie lungă, care implică o diferență de fus orar considerabilă, iar Camera a autorizat audierea domnului Duterte de la distanță”, a spus președinta completului de judecată, magistratul Iulia Antoanella Motoc. 

CPI a fost acuzată de răpire

Avocatul fostului președinte, Salvador Medialdea, care s-a aflat în instanță, a spus că Duterte a fost „pur și simplu răpit” din Manila și adus la Haga. 

Medialdea a susținut că Duterte are „probleme de sănătate debilitante” inclusiv faptul că nu aude și nu vede foarte bine, ceea ce îl împiedică din a face declarații la audiere. Judecătoarea Motoc a respins aceste afirmații și a spus că doctorul instanței a stabilit că Duterte este „în deplinătatea capacităților mintale și fizice”. 

„Duterte este suspectat de crime împotriva umanității, care ar fi fost comise în Filipine între 1 noiembrie 2011 și 16 martie 2019. În acest timp, domnul Duterte a avut calitatea de președinte al Filipinei, primarul orașului Davao, și, ar fi condus Unitatea Morții din Davao”, a transmis Curtea Penală Internațională. 

Mandatul lui Duterte la președinția Filipinelor a fost marcată de un război brutal împotriva drogurilor. Datele Poliției arată că 6000 de oameni au fost uciși. Unele grupuri pentru drepturile omului spun că numărul morților s-ar ridica la 30.000, iar persoane nevinovate au devenit victime colaterale în timpul crimelor duse la capăt de așa numitele „unități ale morții”. 

Multe dintre victimele lui Duterte erau bărbați tineri din orașe sărace, care au murit împușcați de poliție sau alte persoane înarmate ca parte a campaniei în care erau țintiți traficanții de doctori. Doar opt polițiști au fost condamnați pentru uciderea a cinci persoane în timpul „războiului împotriva drogurilor” de când Duterte nu mai este președinte. 

Un mesaj sfidător

La scurt timp după ce a aterizat la Haga, Rodrigo Duterte a postat un mesaj sfidător pe pagina lui de Facebook. 

„Eu am spus poliției și armatei să-și facă treaba pentru că eu îmi voi asuma responsabilitatea și s-a ajuns aici. Urmează o procedură legală lungă, dar vă spun, voi continua să îmi servesc țara. Și așa să fie, dacă acesta este destinul meu”, a spus fostul președinte filipinez în filmarea video. 

Amnesty International a spus că procesul lui Duterte, care anterior a retras Filipine din CPI și a ironizat Curtea, arată că „cei acuzați de cele mai teribile dintre crime tot ajung în fața instanței, indiferent de statutul lor”. 

De asemenea, Amnesty a spus că procesul de la Haga e o „rază de speranță” pentru familiile victimelor care au luptat „ani de zile, neobosiți” ca să li se facă dreptate în ciuda „riscurilor grave asupra vieților și siguranței lor”. 

×
x close