Antena 3 CNN Externe România contribuie la "Seiful Apocalipsei". Sunt două astfel de adăposturi, menite să salveze umanitatea după o catastrofă globală

România contribuie la "Seiful Apocalipsei". Sunt două astfel de adăposturi, menite să salveze umanitatea după o catastrofă globală

Un depozit construit pe o insulă din Arctica a fost conceput să ofere omenirii o șansă în urma unei catastrofe globale.

România contribuie la "Seiful Apocalipsei". Sunt două astfel de adăposturi, menite să salveze umanitatea după o catastrofă globală
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2022   •   12:16

Rezerva Mondială de Seminţe este menită să facă posibilă reluarea culturilor agricole, în cazul în care omenirea va fi afectată de războaie, pandemii sau alte evenimente "apocaliptice".

Fondată în anul 2018, rezerva acționează ca o ultimă sursă de aprovizionare pentru băncile naționale și regionale de gene.

Ea și-a dovedit rolul în refacerea loturilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

Situată în Svalbard - un teritoriu insular administrat de Norvegia - această bancă genetică mondială este deschisă doar de trei ori pe an pentru a restrânge expunerea semințelor la mediul exterior.

Noi "clienți" în "Seiful Apocalipsei" din Svalbard

La mijlocul săptămânii trecute, Irak, Uruguay, Coreea de Sud și Mexic au trimis eșantioane de semințe pentru "Seiful Apocalipsei" din Arctica iar numărul total al depozitelor a depășit 1,2 milioane.

Irakul a depus 418 semințe ale unor specii sălbatice și cultivate, inclusiv boabe de grâu și orez.

Uruguay a depus 1.892 de semințe ale unor soiuri diferite de grâu și orz.

România face parte din țările care participă la acest depozit.

Contribuția României la "Seiful Apocalipsei"

Banca de Resurse Genetice Vegetale "Mihai Cristea" din Suceava face parte din cei 91 de depozitari.

Printre eșantioanele trimise de la Suceava în Svalbard se află semințe din Afganistan, Albania, Cipru, Germania, Franța, Polonia și alte țări.

În ceea ce privește contribuția strict românească, aceasta numără 252 de tipuri de plante.

Printre acestea, grâu, fasole, orz, ovăz, mazăre, secară, ardei, mărar, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muștar, roșii și porumb.

Trei culturi domină alimentația contemporană

"Participarea țărilor la misiunea Rezervei Mondiale de Semințe din Svalbard este vitală pentru a garanta această asigurare de viață, pe care o reprezintă diversitatea genetică", a afirmat Stefan Schmitz, directorul executiv al Crop Trust, organizația care gestionează depozitul de semințe alături de Norvegia.

În trecut, populația obișnuia să cultive peste 6.000 de plante diferite.

Potrivit specialiștilor ONU, în prezent oamenii își obțin circa 40% din calorii doar din trei culturi: porumb, grâu și orez.

Asta face ca aprovizionarea cu alimente să devină vulnerabilă în cazul în care schimbările climatice duc la distrugerea actualelor recolte.

Două depozite pentru ca oamenii să reinventeze agricultura, după Apocalipsă

Depozitul din Svalbard nu este unic, pentru că în caz de dezastru, e bine să existe o redundanță.

Un depozit similar, cu o capacitate de 2 milioane de semințe, este situat în districtul Bonghwa, în nordul provinciei sud-coreene Gyeongsang.

Această "arcă" din interiorul muntelui este îngropată sub aproximativ 50 de metri de rocă, fiind concepută să facă față unei explozii atomice și cutremurelor majore.

×
Subiecte în articol: România Svalbard semnințe
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close