Antena 3 CNN Externe România, o zi întreagă pe prima pagină Euronews. "Istoria se repetă!"

România, o zi întreagă pe prima pagină Euronews. "Istoria se repetă!"

România și-a câștigat în circumstanțe tragice locul cel mai vizibil pe website-ul postului paneuropean Euronews: știrea despre incendiul de la Constanța a fost prezentă, cea mai mare parte a zilei de vineri, în poziția de "deschidere"

România, o zi întreagă pe prima pagină Euronews. "Istoria se repetă!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2021   •   23:57

Materialul informativ realizat de Euronews a rămas pe site în poziție de maximă vizibilitate dincolo de miezul nopții de vineri spre sâmbătă.

Textul difuzează informația inițială, conform căreia ar fi decedat nouă persoane în incendiu.

Ulterior, autoritățile au anunțat bilanțul revizuit, conform căruia numărul celor decedați este șapte.

Este citat și președintele Klaus Iohannis cu declarația că "statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală, de a-și proteja cetățenii".

Declarându-se "îngrozit" de noua tragedie de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, el a spus că se confirmă astfel "infrastructura deficitară a sistemului de sănătate din România".

Aceasta este, potrivit președintelui, "depășită" și supusă la "presiuni inimaginabile" de pandemia de coronavirus.

O femeie care susține că mama sa a murit în urma evenimentului de vineri dimineață, este citată cu afirmația că istoria se repetă, nu s-a făcut nimic pentru a îmbunătăți condițiile din spitale".

Materialul amintește în context celelalte două tragedii similare declanșate în mai puțin de un an: incendiul de la spitalul din Piatra Neamț (10 morți) și cel de la Spitalul "Matei Balș" (5 decese în urma incendiului, ulterior bilanțul ajungând la 15).

Euronews, analiză amplă a sub-finanțării din sistemul românesc de sănătate

Potrivit postului paneuropean, mai puțin de o treime din cele 670 de spitale din România ar respecta standardele de siguranță în caz de incendii iar, din punct de vedere al finanțării sectorului, țara noastră este pe ultimul loc în UE, cu 5,2% din PIB, mult sub media europeană de 10%.

Euronews mai arată că spitale din Europa de Est, implicit din România, sunt asaltate în contextul creșterii infectărilor cu COVID provocate de varianta Delta iar România este ultima din Europa la numărul de vaccinări, cu un procentaj de doar 29% din populație complet imunizată, față de media Uniunii, 62,8%.

(N.R: Platforma Centrului European pentru Combaterea Bolilor arată că România, cu 33,5%, se află, totuși, înaintea Bulgariei, care și-a vaccinat complet doar 23% din populație)

Materialul informativ este susținut de un altul, de analiză, semnat de Stephen McGrath și intitulat "De ce suferă România de atâtea incendii spitalicești mortale?"

România, țara europeană cu cele mai multe decese care ar putea fi evitate. Dar nu sunt

În context, este amintit că în țară a fost construit un singur spital în ultimii 30 de ani iar o statistică Eurostat arată că țara noastră are cea mai mare rată a deceselor "evitabile" din Uniunea Europeană.

Este citat Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor români

"Cel mai izbitor efect al cheltuielilor publice scăzute pentru asistență medicală este infrastructura foarte slabă. Există o absență a unei strategii coerente, a obiectivelor clare și, mai important, o ignoranță cu privire la nevoile de asistență medicală în populația generală", a spus medicul Bogdan Tănase.

×
Subiecte în articol: Euronews România Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close