Antena 3 CNN Externe România, sprijinită de SUA pentru a face față crizei refugiaților | David Muniz, interviu în exclusivitate pentru Antena 3

România, sprijinită de SUA pentru a face față crizei refugiaților | David Muniz, interviu în exclusivitate pentru Antena 3

Aproape un milion de refugiaţi ucraineni au trecut până acum graniţele României, iar ţara noastră a gestionat bine situaţia. O spune David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei SUA la Bucureşti, care a lăudat eforturile autorităţilor române, într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3.

România, sprijinită de SUA pentru a face față crizei refugiaților | David Muniz, interviu în exclusivitate pentru Antena 3
de Alina Anghel    |    28 Apr 2022   •   20:47

Oficialul american crede că ţara noastră va reuşi să coordoneze bine eforturile de asistenţă umanitară, chiar şi în eventualitatea în care şi mai mulţi refugiaţi vor ajunge în România.

Iată interviul realizat de Alina Anghel.

David Muniz, îţi mulţumim foarte mult pentru că ţi-ai făcut timp să vorbeşti cu noi. Aş vrea să încep cu spusele ambasadoarei Linda Thomas-Greenfield, din martie, atunci când a lăudat eforturile României şi ale românilor, depuse pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni. Dacă vrei să spui şi tu ceva despre asta. 

”Desigur, ambasadoarea Thomas Greenfield este un lider fantastic al departamentului nostru şi un adevărat model pentru atât de mulţi oameni. Am fost foarte încântat atunci când a apărut şansa vizitei sale.

A fost plină de laude în privinţa a ceea ce guvernul român, românii şi ONG-urile au reuşit prin găzduirea şi sprijinirea miilor, a zecilor de mii de refugiaţi ucraineni care au trecut prin România sau care au decis să rămână aici. A servit în Africa şi a văzut multe ţări distruse de război. Aşă că ştie despre ce vorbeşte şi a fost foarte, foarte impresionată.

Da nu e numai asta. Am avut, şi sunt sigur că ştiţi, atât de mulţi vizitatori americani importanţi aici de la debutul războiului din Ucraina. De pildă, pe langă ambasadoarea Thomas-Greenfield, am avut-o, desigur, pe vicepreşedinta SUA, au fost şi mulţi membri ai congresului, în acest moment, cred că e vorba de peste 20 de oficiali care au vizitat România în perioada recentă.

Toţi au lăudat răspunsul minunat al guvernului de aici, al românilor şi al ONG-urilor. Şi a fost un efort impresionant, pentru care România chiar merită laudată. Şi sunt bucuros să văd că v-a fost recunoscută munca grea pe care aţi depus-o.

Şi, sincer, este uimitor felul în care românii şi-au deschis sufletele şi casele pentru aceşti ucraineni care au fugit din calea războiului şi a opresiunii. Până şi noi, cei de-aici de la ambasadă, i-am ajutat pe câţiva refugiaţi ucraineni.

Şi ei mereu povesteau cum, trecând prin momente atât de dificile, au fost întâmpinaţi cu atâta căldură de români. Iar asta cred că spune mult despre România şi poporul său”. 

Vorbind despre sprijinul pe care americanii li-l dau celor care fug de război, Muniz a spus: 

”A fost acel angajament al preşedintelui Biden, de la sfârşitul lui martie, în valoarea de un miliard de dolari pentru întrajutorarea celor din Ucraina. Până acum, cheltuielile pentru refugiaţi au ajuns la circa 300 de milioane de dolari, atât în Ucraina, cât şi în ţările vecine Ucrainei. Şi, desigur, sprijin pentru refugiaţi va mai fi acordat dacă situaţia o va cere.

Mare parte din asistenţa americanilor este oferită nu doar prin intermediul agenţiilor pentru dezvoltare internaţională, cât şi prin intermediul câtorva agenţii ale ONU. Iar noi suntem mereu printre donatorii cei mai generoşi pentru UNHCR şi alte organizaţii din domeniu. Aşa că noi vom conitinua să acordăm asistenţă.

Ce a impresionat la România este felul în care asistenţa noastră financiară şi cea a altor guverne a fost atât de bine redistribuită. A fost practic operaţionalizată şi transformată de guvern într-un răspuns extrem de eficient. 

SUA va ajuta România prin  urnizarea de sprijin politic, expertiză şi coordonare pentru a se asigura că toate ţările primesc sprijinul de care au nevoie, din partea organizaţiilor internaţionale.

De asemenea, recent, Statele Unite s-au angajat să primească 100.000 de ucraineni, solicitanţi de azil, refugiaţi, şi acel program a fost deschis cu câteva zile în urmă, iar ucrainenii care fug din faţa războiului pot deja să aplice pentru permisiunea de a trăi în Statele Unite. 

Foarte mulţi americani au făcut diverse donaţii, în mai ales de ordin financiar, pentru aceştia. Va pot da un exemplu chiar din familia mea. Am avut membri ai familiei şi prieteni care au donat sume consistente de bani, care au fost apoi folosite pentru achiziţionarea de provizii şi alte ajutoare pentru refugiaţi. Nu avem o statistică precisă a numărului consistent de donaţii private care au fost înaintate, dar vă pot spune că se situează în jurul a milioane, dacă nu chiar zeci de milioane de dolari doar pentru România şi zonele apropiate.

România este extrem de bine pregătită pentru orice posibilitate. Guvernul a format o echipă de răspuns foarte eficientă. Sunt pregătite planuri bune pentru a răspunde oricărei situaţii imprevizibile care ar putea apărea.

Şi acesta este unul dintre motivele pentru care am lăudat răspunsul României la criza refugiaţilor, aţi fost extrem de bine pregătiţi.

Din nefericire, în multe alte locuri din lume, când au loc dezastre şi astfel de lucruri se întâmplă, oamenii nu sunt pregătiţi, şi deseori vezi imagine cumplite de acolo. Aici nu am văzut aşa ceva. Am văzut chiar opusul. Şi asta ne dă speranţă.

”Cu toţii trebuie să stăm împreună, să stăm împreună pentru a susţine Ucraina care se află în faţa acestui atac rusesc cumplit, nejustificat şi ilegal, Ucraina rezistă, vom continua să susţinem Ucraina îmrepună în calitate de aliaţi şi parteneri aşa că, încă o dată, mulţumesc România pentru contribuţie!”, a conchis David Muniz.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina David Muniz
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close