Antena 3 CNN Externe Rușii încearcă să fugă în străinătate, de frica legii marțiale sau a recrutării

Rușii încearcă să fugă în străinătate, de frica legii marțiale sau a recrutării

Temându-se de legea marțială sau de recrutare, unii ruși încearcă să fugă în străinătate.

Rușii încearcă să fugă în străinătate, de frica legii marțiale sau a recrutării
Sursa foto: Twitter/ Newsweek
de Cerasela Stafie    |    03 Mar 2022   •   21:32

În timp ce trupele ruse au înaintat încet spre capitala Ucrainei Kiev, joi, unii oameni din Moscova încercau să fugă către destinații din străinătate care nu au interzis zborurile din Rusia.

Kremlinul a respins informațiile potrivit cărora autoritățile ruse intenționează să introducă legea marțială în urma invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numește ”operațiune specială”, sau că vor opri bărbații cu varsta potrivită pentru luptă să părăsească Rusia. Cu toate acestea, unii oameni nu au vrut să riște să rămână.

Un rus, care s-a mutat înapoi la Moscova din vestul Europei în urmă cu aproximativ un an, a spus că și-a cumpărat un zbor spre Istanbul pentru weekend. El a adăugat că s-ar putea să nu mai fie posibil să locuiască la Moscova.

”Mi-e teamă că mâine va fi introdusă mobilizarea și nu voi putea zbura. În cele mai negre coșmaruri ale mele nu aș fi putut visa la un asemenea iad când mă întorceam acum un an”, a spus tânărul de 29 de ani. Acesta a cerut ca numele să nu-i fie dezvăluit, scrie Reuters.

Un alt bărbat, în vârstă de 38 de ani, a spus că a reușit să cumpere un bilet pentru a zbura în Orientul Mijlociu la sfârșitul acestei săptămâni.

"Nu vreau să lupt în acest război. Am auzit o mulțime de zvonuri și nu am încredere în Kremlin când spune că nu sunt adevărate", a spus el.

Invazia Ucrainei de către Rusia a intrat joi în a doua săptămână, cu orașe ucrainene înconjurate și bombardate. Sute de soldați ruși și civili ucraineni au fost uciși. 

Rușii, probleme economice, cu autoritățile, cu vizele și legate de pandemie

Costul biletelor de avion a crescut de când Rusia și-a închis spațiul aerian companiilor aeriene din Uniunea Europeană și din multe alte țări, într-un răspuns direct la sancțiunile impuse de Occident. Acest lucru a limitat sever capacitatea rușilor de a călători.

Sancțiunile occidentale fără precedent asupra Moscovei au dus deja la creșterea prețurilor și au început să afecteze viețile rușilor obișnuiți, în timp ce oamenii care protestează au fost arestați rapid. Aproximativ 7.669 de persoane au fost reținute la proteste împotriva războiului de când a început invazia Ucrainei, pe 24 februarie, potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info.

După ce și-a lăsat pisica în grija familiei ei, o femeie de 29 de ani a zburat duminică în Israel înainte ca prețurile să crească și mai mult, îngrijorată că lucrurile la Moscova se pot înrăutăți.: ”mi-e rușine că nu am rămas în Rusia, că nu lupt până la capăt, că nu protestez în stradă”, a spus ea.

”Dar dacă ieși împotriva războiului, te arestează și există această lege privind trădarea de stat”, a adăugat.

Procuratura de stat din Rusia a emis, pe 27 februarie, o reamintire că oricine oferă asistență financiară sau de altă natură unui stat străin sau unei organizații internaționale care vizează securitatea Rusiei ar putea fi condamnat pentru trădare și riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Alții s-au confruntat cu obstacole birocratice. Rușii au nevoie de vize pentru a intra în majoritatea țărilor europene. S-a format o coadă serioasă la centrul italian de solicitare a vizelor din Moscova, care încă accepta cereri doar pe bază de programare. Cele mai apropiate intervele disponibile sunt la o săptămână distanță.

”Voi face o programare pentru 11 martie, deși ceea ce se poate întâmpla în viitorul apropiat este înfricoșător și incert. Vreau să am o viză pregătită. Cred că mă vor lăsa să intru cu un test PCR și apoi voi rezolva ceva”, a spus o rusoaică de 40 de ani.

Vaccinul rus Sputnik V nu a fost aprobat de UE, ceea ce înseamnă că multor ruși fără vaccin recunoscut în Occident li se poate interzice intrarea din motive de sănătate.

Nu erau doar ruși cei care încercau să fugă. O filipineză care lucrează ca bonă la Moscova solicita și ea o viză: ”vreau cu disperare să obțin o viză, mi-e frică aici”, a spus ea.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close