Rusia cere moderaţie în criza din Siria: o intervenţie militară ar fi o "tragică eroare"

de M.Z.    |    25 Aug 2013   •   18:11
Rusia cere moderaţie în criza din Siria: o intervenţie militară ar fi o "tragică eroare" Foto: Agerpres/AP

Rusia a făcut un apel la moderaţie în cazul crizei din Siria, considerând că o intervenţie militară străină în această ţară ar fi o "tragică eroare". De asemenea, Moscova a îndemnat opoziţia siriană să permită accesul inspectorilor ONU în zona unde a avut loc atacul.

"Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare", a comunicat Ministerul rus de Externe, informează AFP.

Echipa de experţi a Naţiunilor Unite va începe luni ancheta în cazul presupusului atac cu arme chimice de la Damasc. Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice.

"Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian şi Naţiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane. Acordul va permite echipei de experţi a ONU, condusă de profesorul Aake Sellstrom, să investigheze acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat", a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august. Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului.

O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice.

Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu "simptome neurotoxice" după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma "ştiinţific" utilizarea armelor chimice.


Parteneri
x close