Antena 3 CNN Externe Rusia anunță eșecul diplomației în criza cu Occidentul: "Am ajuns într-o fundătură". Vladimir Putin examinează opțiunile militare

Rusia anunță eșecul diplomației în criza cu Occidentul: "Am ajuns într-o fundătură". Vladimir Putin examinează opțiunile militare

Rusia a anunțat, joi, că eforturile diplomatice menite să determine Occidentul să blocheze intrarea Ucrainei în NATO au ajuns "într-o fundătură" și a avertizat că eșecul diplomației va fi urmat de consecințe nespecificate, transmite Reuters.

Rusia anunță eșecul diplomației în criza cu Occidentul: "Am ajuns într-o fundătură". Vladimir Putin examinează opțiunile militare
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2022   •   15:09

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, care a participat, luni, la negocierile cu SUA de la Geneva, a declarat că experți militari îi furnizează opțiuni președintelui Vladimir Putin "în cazul în care situația în jurul Ucrainei se înrăutățește".

Riabkov (foto) a menționat pentru TASS că "diplomației trebuie să i se dea o șansă" dar a estimat că discuțiile bilaterale de la Geneva și dialogul NATO - Rusia, desfășurat miercuri la Bruxelles, au arătat "o fundătură sau o diferență a abordărilor".

Riabkov a afirmat că nu vede motive pentru a relua "aceleași discuții" în zilele următoare.

Adjunctul șefului diplomației ruse evocă perspectiva reîntoarcerii la "criza rachetelor" din anii '60

El a conchis că SUA și aliații lor "nu au fost pregătiți să satisfacă solicitările esențiale" (ale părții ruse) și au fost dispuși să discute "doar chestiuni de importanță secundară" pentru Moscova.

Într-o remarcă notată de Associated Press, ministrul a susținut că nu poate nici să confirme, nici să infirme posibilitatea ca Rusia să execute desfășurări militare în Cuba și Venezuela, pe fondul accentuării tensiunilor cu SUA.

"Totul depinde de ce vor face omologii noștri americani", susține Riabkov, amintind că Vladimir Putin a avertizat asupra faptului că Rusia ar putea lua măsuri "tehnico-militare" dacă SUA "provoacă Moscova".

Reuters notează că negocierile între Rusia, SUA și aliații Statelor Unite au fost purtate în contextul prezenței celor circa 100.000 de soldați masați de Moscova la frontiera cu Ucraina.

Un oficial rus anunță că Moscova este gata să ia măsuri de "eliminare a amenințărilor și restabilire a echilibrului strategic"

Agenția internațională de presă mai precizează că remarcile ministrului adjunct de externe rus au făcute înainte de finalul ultimelor discuții purtate joi, la Viena, la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE.

Într-un mesaj pe Twitter, în care este citat ambasadorul Alexandr Lukașevici, misiunea Rusiei la OSCE afirmă:

"Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un interval rezonabil de timp și dacă va continua comportamentul agresiv la adresa Rusiei, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și pentru a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre naționale".

Într-o declarație concordantă cu cele deja citate, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a avertizat că, dacă președintele Vladimir Putin va fi sancționat de SUA, așa cum au propus mai mulți senatori democrați, aceasta ar însemna ruperea relațiilor dintre Washington și Moscova.

Oficial american: "Să nu fiți surprinși dacă Rusia va provoca un pretext pentru o destabilizare în Ucraina"

"Ne-am dori ca bunul simț să prevaleze", a menționat Dmitri Peskov, insistând că Rusiei "nu i-a lipsit și nu îi lipsește voința politică de a continua dialogul".

Acuzată de americani şi europeni de pregătirea unui atac împotriva vecinului său, Rusia susține că desfășurarea a zeci de mii de soldați ruși la frontiera cu Ucraina reprezintă o reacție la prezența crescând şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influența.

Rusia dă asigurări că nu are "intenția de a ataca Ucraina", dar cere semnarea unui tratat care să interzică orice fel de extindere viitoare a NATO, o solicitare considerată inacceptabilă de către Occident.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat, miercuri, că "nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia va răspândi dezinformări cu privire la angajamente care nu au fost luate după discuțiile cu SUA sau dacă va provoca ceva, ca pretext pentru o destabilizare mai mare în Ucraina".

SUA resping "șantajul Rusiei"

Statele Unite au transmis joi, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizației pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE), că nu vor accepta ''șantajul'' Moscovei şi nici cererea acesteia de menținere a ''sferelor de influență''.

'În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre șantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi amenințările'', a declarat, după finalul reuniunii, ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter.

Diplomatul american a cerut toleranță zero față de ''sferele de influență'' și față de limitarea libertății statelor de a-şi alege alianțele, cu referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spațiul ex-sovietic.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close