Antena 3 CNN Externe Rusia amenință SUA cu ruperea relațiilor. Statele Unite: "Rușii caută un pretext pentru destabilizarea Ucrainei"

Rusia amenință SUA cu ruperea relațiilor. Statele Unite: "Rușii caută un pretext pentru destabilizarea Ucrainei"

Dacă SUA impun sancțiuni la adresa președintelui Vladimir Putin în cazul unei intervenții a Rusiei în Ucraina, demersul ar echivala cu ruperea relațiilor dintre Rusia şi SUA, a comunicat, joi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Rusia amenință SUA cu ruperea relațiilor. Statele Unite: "Rușii caută un pretext pentru destabilizarea Ucrainei"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2022   •   14:12

Reacția vine după ce un proiect de sancțiuni în acest sens a fost prezentat în Senatul american, relatează Agerpres, care citează AFP, RIA Novosti şi Reuters.

"Sancțiunile împotriva unui șef de stat reprezintă o măsură care depășește o limită. Este o măsură scandaloasă. Aceasta ar echivala cu o rupere a relațiilor", a spus purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

El a estimat că propunerea senatorilor democrați americani "nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuțiilor" în curs de desfășurare între Rusia şi Occident, pe tema detensionării situației de la frontiera ruso-ucraineană.

Peskov a avertizat că Rusia va răspunde imediat la un astfel de demers.

Ce prevede propunerea senatorilor democrați

Mai mulți senatori ai Partidului Democrat din SUA au prezentat, miercuri, un nou pachet de sancțiuni care îl vizează inclusiv pe președintele Vladimir Putin și prevede acordarea unui ajutor financiar Kievului în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Proiectul legislativ intitulat "Apărarea suveranității Ucrainei" prevede sancțiuni la adresa șefului statului rus, a premierului Mihail Mişustin, a unor înalți responsabili militari și a mai multor entități din sectorul bancar rus.

Anunțul acestui proiect de sancțiuni a fost făcut înaintea reuniunii de la Viena a Consiliului permanent al Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Este a treia şi ultimă etapă a eforturilor diplomatice intense vizând dezamorsarea riscului unui nou conflict armat în Ucraina.

Luni, la Geneva au negociat delegațiile conduse de vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov şi de subsecretarul de stat american, Wendy Sherman.

Runda de dialog nu a adus progrese concrete.

Miercuri, NATO şi Moscova au purtat discuții la Bruxelles, în finalul cărora au constatat "divergențe" profunde între cele două părți cu privire la securitatea în Europa.

Oficial american: "Să nu fiți surprinși dacă Rusia va provoca un pretext pentru o destabilizare în Ucraina"

"Ne-am dori ca bunul simț să prevaleze", a menționat Dmitri Peskov, insistând că Rusiei "nu i-a lipsit și nu îi lipsește voința politică de a continua dialogul".

Acuzată de americani şi europeni de pregătirea unui atac împotriva vecinului său, Rusia susține că desfășurarea a zeci de mii de soldați ruși la frontiera cu Ucraina reprezintă o reacție la prezența crescând şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influența.

Rusia dă asigurări că nu are "intenția de a ataca Ucraina", dar cere semnarea unui tratat care să interzică orice fel de extindere viitoare a NATO, o solicitare considerată inacceptabilă de către Occident.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat, miercuri, că "nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia va răspândi dezinformări cu privire la angajamente care nu au fost luate după discuțiile cu SUA sau dacă va provoca ceva, ca pretext pentru o destabilizare mai mare în Ucraina".

×
Subiecte în articol: Rusia SUA ruperea relațiilor
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close