Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN NATO a respins pretențiile Rusiei privind retragerea Alianței din statele europene. Ce urmează după negocierile de la Bruxelles

NATO a respins pretențiile Rusiei privind retragerea Alianței din statele europene. Ce urmează după negocierile de la Bruxelles

Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri, după discuții la Bruxelles, că NATO și Rusia au convenit să stabilească noi întâlniri, pentru a detensiona situația între părți, pe fondul îngrijorărilor că Moscova ar urma să ordone o invazie în Ucraina.

Jens Stoltenberg
NATO respinge acuzațiile Rusiei cu privire la desfășurarea de rachete Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2022   •   17:03

"NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care acela că integritatea teritorială a fiecărei țări din Europa trebuie să fie respectată", a precizat Stoltenberg, la încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Este prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani. 

Secretarul General a menționat că statele membre NATO i-au cerut, miercuri, Rusiei să-și retragă forțele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

În același timp, statele Alianței au respins cererea Rusiei pentru un nou acord de securitate în Europa, în condițiile în care Kremlinul insistă pentru un "angajament ferm" care să stipuleze că NATO nu va primi noi membri și, în special, că nu va accepta aderarea Ucrainei.

Potrivit lui Stoltenberg, "este absolut falsă" ideea că extinderea Alianței Nord-Atlantice ar fi agresivă la adresa Rusiei.

''Există diferențe semnificative între NATO şi Rusia. Diferențele noastre nu vor fi ușor de depășit, dar este un semn pozitiv faptul că toate țările NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese şi au abordat chestiuni substanțiale'', a conchis liderul Alianței Nord-Atlantice.

Mesajul transmis de Kremlin în timpul negocierilor Rusia - NATO

Rusia a cerut, miercuri, "răspunsuri concrete" la îngrijorările sale în ceea ce privește securitatea.

"Nu negociem de pe poziții de forță, nu există și nu pot exista aici ultimatumuri. Pur și simplu, situația a ajuns într-un punct atât de critic, în ceea ce privește securitatea pan-europeană și interesele naționale ale țării noastre, încât nu putem accepta alte amânări iar preocupările pe care le-am exprimat necesită răspunsuri concrete", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Oficialul prezidențial rus a mai arătat că Rusia este pregătită să negocieze direct cu Ucraina, cu condiția ca acordurile actuale să fie îndeplinite.

El a mai menționat că exercițiile cu muniție de război desfășurate, marți, de forțele militare ruse la granița cu Ucraina nu au legătură cu discuțiile de miercuri, de la Bruxelles, cu reprezentanții NATO.

NATO a calificat deja drept inacceptabile solicitările Moscovei, între care un angajament al Alianței de a nu primi noi membri și de a-și redimensiona prezența militară în centrul și estul Europei la nivelul anilor '90. 

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg Rusia Anatol Basarab
Citește mai multe din News Hour with CNN
» Vezi toate știrile din News Hour with CNN
Cele mai noi știri
Parteneri
x close