Antena 3 Externe Rusia găseşte ?deranjant ? planul global al NATO

Rusia găseşte ?deranjant ? planul global al NATO

19 Feb 2010   •   08:18
Rusia găseşte ?deranjant ? planul global al NATO
Sursa foto: nato rusia

Rusia este preocupată că noua strategie dezvoltată de NATO va permite alianţei să folosească forţa la nivel mondial, recunoştea ministrul rus de Externe. Cu toate acestea, NATO arăta că doctrina nu a exclus niciodată folosirea forţei la nivel mondial.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aprecia în cadrul unei întâlniri cu organizaţiile non-guvernamentale că aceasta ar încălca decenii de prevederi ONU.
"Aceasta nu se încadrează în Carta ONU, iar aceasta evident că nu poate să nu ne deranjeze," arăta Lavrov . El nu a detaliat, dar Rusia susţine că ONU este elementul fundamental în securitatea globală şi a criticat SUA şi NATO pentru că duce războaie departe de graniţele lor.
La Bruxelles, purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, arăta că activităţile şi planurile organizaţiei nu încalcă Carta ONU.
"Cei 28 de aliaţi ai NATO sunt ferm angajaţi ca membri ai ONU şi deplin angajaţi în principiile cartei ONU, iar aceasta nu se va schimba" .

Deşi noul concept strategic- ce trebuie aprobat de alianţă la summitul din noiembrie- nu a fost încă redactat, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a repetat că apărarea teritoriului NATO înseamnă uneori acţionarea departe de graniţele sale.
El a citat Afganistan ca exemplu, adăugând că NATO acţionează sub trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.
"Este foarte departe de case, dar nu este de nicio manieră incoerent cu rolul ONU?, sublinia Appathurai .

Antena3.ro

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close