Antena 3 CNN Externe Rusia: NATO a renunţat la extinderea spre Est

Rusia: NATO a renunţat la extinderea spre Est

Rusia: NATO a renunţat la extinderea spre Est
Sursa foto: nato rusia
11 Noi 2009   •   01:42

Statele NATO au realizat că nu vor beneficia din acceptarea unor noi membri din spaţiul post-sovietic în viitorul apropriat, declara trimisul special al Rusiei la alianţa militară, citat de RIA Novosti.
"Cred că, în cele din urmă, statele NATO au înţeles că din punctul de vedere al intereselor egoiste ale Occidentului, extinderea NATO spre Est nu este în beneficiul Vestului, cel puţin în următorii 10-15 ani," declara Dmitri Rogozin.
Totuşi, acesta sublinia că reticenţa la a mai admite noi membri nu se datorează protestelor Rusiei, ci complicaţiilor din cadrul alianţei.
NATO a admis trei state din fostul bloc comunist- Polonia, Ungaria, Cehia- în 1997, şi şapte state europene, inclusiv cele trei state baltice ex sovietice, în 2004.

În extinderea spre est, NATO "a primit state cu potenţial militar aproape zero, care nu pot aduce o contribuţie utilă la operaţiunile militare al NATO. Pe de altă parte, aceste ţări sunt instabile politic. Ca rezultat, NATO a pierdut, nu a devenit mai puternică în termeni militari, dar s-a desfăşurat pentru a acoperi această zonă de instabilitate, preluând responsabilitatea pentru această instabilitate," crede Rogozin .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NATO Rusia Dmitri Rogozin alianta militara
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close