Antena 3 CNN Externe Rusia trece la ”Planul B” al războiului cu Ucraina

Rusia trece la ”Planul B” al războiului cu Ucraina

După ce nu a reușit să cucerească Kievul, președintele rus Vladimir Putin este nevoit să schimbe tactica în războiul cu Ucraina și trece la o strategie de „protecție a principalelor obiective teritoriale”.

Rusia trece la ”Planul B” al războiului cu Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    21 Mar 2022   •   08:22

Potrivit Wall Street Journal, acum, președintele rus vrea să oblige Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei. Astfel, Rusia dorește să creeze un „culoar terestru” între vestul țării și Crimeea ocupată în 2014, precum și să extindă controlul asupra Donbassului.

În același timp, Putin își va continua presiunea militară, în special bombardarea orașelor, sperând că acest lucru îl va forța pe Zelenski să renunțe la speranța de a intra într-o alianță cu Occidentul și să accepte un statut neutru și alte cereri de la Kremlin.

Dacă cerințele lui Putin nu vor fi îndeplinite, atunci, Federația Rusă va încerca să mențină tot teritoriul ocupat de trupele sale regulate și va continua să escaladeze, potrivit oficialilor americani, citați de Wall Street Journal.

„Pe baza evaluărilor noastre militare, se pare că Putin revine la tacticile de blocaj”, a spus un oficial american.

Potrivit acestuia, pentru cetățenii din orașele asediate, aceasta înseamnă săptămâni, și posibil luni, de atacuri cu rachete și artilerie ale armatei ruse.

SUA se îndoiește că Putin va putea captura Kievul cu o asemenea rezistență din partea societății ucrainene ca acum, dacă nu va aduna suficiente trupe.

Publicația notează că interpretarea strategiei lui Putin nu este rezultatul unei evaluări oficiale a comunității de informații, ci doar punctul de vedere al unor oficiali cu acces la informații clasificate. Ei nu garantează că această strategie va funcționa neapărat.

Fostul înalt oficial al Departamentului de Stat Daniel Fried a remarcat că obiectivul lui Putin de a pune mâna pe Ucraina nu s-a schimbat, „doar tactica lui s-a schimbat”.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close