Antena 3 CNN Externe Rusia plănuiește să preia controlul asupra Belarus până în 2030, sub pretextul unei fuziuni | Ce spune documentul administrației prezidențiale a Rusiei

Rusia plănuiește să preia controlul asupra Belarus până în 2030, sub pretextul unei fuziuni | Ce spune documentul administrației prezidențiale a Rusiei

Rusia plănuiește "absorbția” Belarusului până în 2030, potrivit unui document prezidenţial rus care a fost obţinut de jurnaliştii internaţionali.

Rusia plănuiește să preia controlul asupra Belarus până în 2030, sub pretextul unei fuziuni | Ce spune documentul administrației prezidențiale a Rusiei
Sursa foto: Hepta | Pavel Bednyakov
de Ştefan Petrică    |    22 Feb 2023   •   23:41

Rusia intenționează să absoarbă Belarusul vecin până în 2030, potrivit unui document despre care se presupune că s-a scurs de la administrația prezidențială a Rusiei.

Documentul a fost obținut și raportat de un consorțiu internațional de jurnaliști de la organizații de știri, inclusiv Yahoo News și Süddeutsche Zeitung din Germania.

Documentul, care se pare că datează din vara anului 2021, stabilește un plan de infiltrare în Belarus din punct de vedere politic, economic și militar.

Planurile sunt stabilite pe diferite etape: pe termen scurt sau până în 2022, pe termen mediu sau până în 2025 și pe termen lung, adică 2030.

Planul pe termen lung se traduce prin formarea unui "stat de uniune” comun sub conducerea Rusiei.

Ambele țări fac deja parte oficial dintr-un așa-numit "stat unional”, conform unui acord din 1999.

Acordul stabilește o bază legală pentru integrarea dintre cele două țări.

Cu toate acestea, instituțiile de presă care au obținut documentul în cauză sugerează că planurile Rusiei vizează mai mult anexarea Belarusului până în 2030.

Ce spune documentul?

Intitulat "Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Belarus”, documentul de 17 pagini vorbește despre împingerea influenței occidentale în regiune și fortificarea împotriva NATO.

Dacă un astfel de plan se va concretiza vreodată, Rusia ar deveni vecini cu Lituania și Polonia în est, doi membri ai NATO și ai Uniunii Europene. Deja cele două țări împart o graniță cu Rusia și exclava Kaliningrad.

Odinioară parte a fostei Uniuni Sovietice, Belarus și-a menținut legăturile puternice cu Rusia după prăbușirea Uniunii, grație politicilor lui Alexandru Lukașenko, care a prezidat țara din 1994.

Cât de autentic este documentul?

Atât Yahoo News, cât și Süddeutsche Zeitung au spus că au discutat cu analiști și experți care au confirmat autenticitatea documentului, potrivit Deutsche Welle.

Un oficial occidental nenumit a fost citat de Yahoo News spunând că documentul a fost pregătit de Direcția Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră.

Subdiviziunea Administrației Prezidențiale a lui Putin a fost înființată în octombrie 2018. Sursa a declarat pentru Yahoo News că subdiviziunea a fost însărcinată cu propunerea de noi strategii pentru atingerea obiectivelor strategice ale Rusiei în Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina și Moldova.

Un ofițer de informații occidental fără nume a declarat pentru Yahoo News că serviciile de informații ruse și forțele armate au contribuit cu toții la plan.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close