Antena 3 CNN Externe Rusia, Ucraina şi Turcia vor crea o alianţă de apărare la Marea Neagră

Rusia, Ucraina şi Turcia vor crea o alianţă de apărare la Marea Neagră

Rusia, Ucraina şi Turcia vor crea o alianţă de apărare la Marea Neagră
29 Iun 2010   •   00:44


Miniştrii de apărare din Rusia, Ucraina şi Turcia intenţionează să creeze o nouă alianţă numită Tratatul de Apărare la Marea Neagră.

Deşi majoritatea documentelor ce deschid calea pentru noua alianţă regională au fost schiţate în 2003, alegerea preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko în 2005 a amânat crearea noii organizaţii pentru o lungă perioadă de timp.

Acum idea este negociată din nou, scrie presa rusă. În ultimi ani, Turcia a încercat să convingă ministerul rus al apărării să lanseze discuţii bilaterale, declarând că Ucraina se va alătura apoi.

 Acum, Ucraina are un nou preşedinte, iar Kiev este pregătit să coopereze cu Moscova şi Ankara. Şeful statului major turc, generalul Ilker Basbug, este aşteptat în iulie la Moscova, când este de aşteptat să fie finalizate detaliile, iar în august ar putea fi deja semnate protocoalele pentru crearea noii organizaţii de apărare.

Principala controversă este că Turcia este membru NATO, iar Rusia şi Ucraina, nu.

 Totuşi, motivele Rusiei pentru crearea unei noi organizaţii militare în regiunea Mării Negre rămân neclare. Analiştii cred că un parteneriat mai apropiat cu Ankara va permite Flotei ruse la Marea Neagră să navigheze în Mediterana.

De asemenea, se apreciază că parteneriatul ruso-turc va modera pretenţiile României şi Bulgariei la rezervele de petrol din platoul Mării Negre.

Mai mult, Rusia va primi ocazii suplimentare de a-şi manifesta rezervele pentru prezenţa navelor militare  americane în Marea Neagră.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alianta militara Marea Neagrã
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close