Antena 3 CNN Externe Scriitorul Salman Rushdie, autorul "Versetelor Satanice", atacat și înjunghiat în New York | Fostul lider suprem al Iranului a cerut asasinarea sa

Scriitorul Salman Rushdie, autorul "Versetelor Satanice", atacat și înjunghiat în New York | Fostul lider suprem al Iranului a cerut asasinarea sa

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Scriitorul Salman Rushdie, autorul "Versetelor Satanice", atacat și înjunghiat în New York | Fostul lider suprem al Iranului a cerut asasinarea sa
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   19:13

Rushdie a fost atacat pe scenă, în timp ce participa la un eveniment din Chautauqua, o localitate din vestul statului New York, au relatat surse media locale.

Potrivit primelor informații, autorul britanic născut în India, amenințat cu moartea timp de mai multe decenii pentru scrierile sale, a fost înjunghiat.

UPDATE: Salman Rushdie, în viață după atac

Scriitorul Salman Rushdie era în viață după atac, în jurul orei 20 (ora României), a comunicat Kathy Hochul, guvernatorul statului american New York.

El primește în prezent îngrijiri la spital.

Autoritățile colectează în prezent informații despre agresor, a adăugat sursa citată.

UPDATE: Atacatorul lui Rushdie purta mască

Mark Sommer, un jurnalist al publicației Buffalo News a relatat pentru BBC detalii ale momentelor atacului asupra lui Salman Rushdie.

Potrivit martorilor, atacatorul purta o mască neagră.

El s-a desprins din public la începutul evenimentului, a sărit pe scenă și l-a atacat pe scriitor.

10 - 15 persoane aflate în fața scenei l-au imobilizat pe agresor, care ulterior a fost arestat.

Victima atacului a stat la pământ circa cinci minute, timp în care a primit ajutor, fiind apoi coborâtă de pe scenă și evacuată cu elicopterul la spital.

UPDATE: Salman Rushdie, înjunghiat în gât la un Târg al Cărții din statul New York

Informații difuzate de poliție arată că scriitorul, în vârstă de 75 de ani, ar fi fost înjunghiat în gât în timpul unui interviu.

El a fost transportat cu elicopterul la spital, starea sa nefiind cunoscută la ora acestei actualizări.

În timpul atacului a fost rănită ușor, la cap, și persoana care îl intervieva pe scriitor.

Autorul atacului a fost reținut de poliție.

Știrea inițială

În fotografiile și imaginile video postate pe rețelele sociale, o persoană identificată drept Rushdie poate fi văzută primind îngrijiri pe scenă.

Scriitorul britanic, care a câștigat Booker Prize cu "Midnight's Children" ("Copiii din miez de noapte"), a devenit celebru datorită cărții sale "Satanic Verses" ("Versetele satanice") din 1988.

Acea carte, considerată o blasfemie de numeroși musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Khomeini, a cerut asasinarea lui Rushdie și a editorilor acestuia.

Cum a ajuns Salman Rushdie să fie condamnat la moarte de liderul suprem din Iran

Primele trei romane ale scriitorului indian cu cetățenie britanică  - Grimus (1975), Copiii din miez de noapte (1981) și Rușinea (1983) - au fost întâmpinate cu elogii, notează Sky News.

Al patrulea, Versetele Satanice, i-a atras furia musulmanilor, care i-au reproșat felul în care a descris acțiunile Profetului Mahomed - numit Mahound în carte.

Autorul arată că Mahound a adăugat versete la Coran, pe care ulterior le-a revocat ca fiind inspirate de Diavol.

Însă Rushdie susține că versetele controversate veneau de la Arhanghelul Gabriel.

Un traducător al lui Rushdie a fost asasinat

Cartea a fost interzisă în numeroase țări cu mari comunități musulmane, unde a fost considerată blasfemie.

La începutul anului 1989, liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a condamnat cartea și a emis o fatwa (edict) în care cerea asasinarea scriitorului.

Pe capul lui Rushdie a fost pusă o recompensă iar traducătorii operei au fost vizați de atacuri, după cum s-a întâmplat în cazul lui Hitoshi Igarashi, cel care a tradus-o în japoneză și care a fost asasinat în 1991.

×
Subiecte în articol: Salman Rushdie
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close