Antena 3 CNN Externe Scholz amână furnizarea de tancuri germane către Ucraina

Scholz amână furnizarea de tancuri germane către Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz, în ciuda presiunilor din partea altor oficiali de rang înalt, amână decizia finală de a furniza Ucrainei tancuri de înaltă calitate pentru războiul împotriva Rusiei.

Scholz amână furnizarea de tancuri germane către Ucraina
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Apr 2022   •   09:06

Planul, promovat de vicecancelarul și ministrul Economiei Robert Habeck și ministrul de externe Annalena Baerbock - ambii membri seniori ai Partidului Verzilor - ar implica aproximativ 100 de tancuri.

Decizia vine pe fondul unei acceptări tot mai mari în Berlin și alte capitale occidentale că războiul Rusiei în Ucraina ar putea dura luni sau ani, iar Kievul face apel direct pentru astfel de echipamente.

O decizie în această privință era așteptată inițial săptămâna aceasta. Dar acum, cancelarul social-democrat – spre frustrarea partenerilor săi de coaliție de guvernare – susține că Germania ar trebui mai întâi să ajungă la o poziție comună cu aliații occidentali pe această temă înainte de a livra un astfel de echipament militar greu, au spus oficialii.

„Punem în mișcare tot ce este corect și rezonabil”, a spus cancelarul Bundestagului miercuri, întrebat despre livrările de tancuri. Cu toate acestea, Scholz a adăugat că este important pentru el să se coordoneze între partenerii UE și NATO pentru a se asigura „că oferim un astfel de sprijin militar în același mod și că nimeni nu se grăbește, inclusiv Germania”.

Miniștrii de externe ai NATO au discutat miercuri și joi despre sprijinul militar al Ucrainei, dar nu au oferit detalii despre aprovizionarea tancurilor.

Anterior, oficialii germani au exclus să livreze echipamente militare occidentale mai sofisticate, cum ar fi tancuri, la Kiev, argumentând că va dura săptămâni sau luni pentru a antrena soldații ucraineni.

În timp ce guvernul ceh a trimis în Ucraina tancuri din epoca sovietică și vehicule blindate de transport de trupe identice cu cele folosite deja de armata ucraineană în Ucraina, tancurile germane marchează un nou nivel de arme grele occidentale în război, potrivit Politico.

În special, Germania are în vedere trimiterea de tancuri ușoare Marder - vehicule blindate echipate cu rachete antitanc. Compania germană de apărare Rheinmetall a declarat că ar putea furniza 100 de astfel de tancuri, care sunt în prezent staționate la companie.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Germania tancuri
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close