Antena 3 CNN Externe Țara care respinge "codul roșu pentru omenire" și insistă să continue exploatarea cărbunelui, în ciuda schimbărilor climatice

Țara care respinge "codul roșu pentru omenire" și insistă să continue exploatarea cărbunelui, în ciuda schimbărilor climatice

Raportul alarmant dat publicității, luni, de Comitetul Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) și menit să îi impulsioneze pe liderii guvernelor să ia măsuri mai hotărâte pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a provocat reacții inverse celor scontate în emisfera sudică.

Țara care respinge "codul roșu pentru omenire" și insistă să continue exploatarea cărbunelui, în ciuda schimbărilor climatice
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Aug 2021   •   12:03

Prim-ministrul conservator al Australiei, Scott Morrison, a respins, marți, apelurile pentru fixarea unor obiective mai ambițioase în lupta împotriva schimbărilor climatice, notează AFP, citată de Agerpres.

La câteva ore după publicarea raportului IPCC, care avertizează asupra unei încălziri globale mai severe şi mai accelerate decât estimările anterioare, premierul australian (foto) a anunțat că nu dorește să fixeze obiective precise pentru atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon.

''Australia își îndeplinește rolul'', a precizat Morrison, estimând că strategiile implementate de țara sa sunt "suficiente".

''În absența unor proiecte, nu aş semna un cec în alb în numele australienilor în scopul atingerii acestor obiective'', a continuat el.

Australia, printre principalii exportatori de combustibili fosili din lume, se află în prima linie a crizei climatice mondiale.

Această țară a indicat că ar urma să își atingă obiectivul neutralității emisiilor de dioxid de carbon ''pe cât de curând posibil'', preferabil până în 2050, fără să-şi asume însă niciun angajament în acest sens.

Mai mulți reprezentanți ai coaliției conservatoare aflată la guvernare în Australia au legături strânse cu industria minieră şi neagă realitatea încălzirii globale sau încearcă să minimizeze riscurile.

Partidul Liberal al primului-ministru precum şi Partidul Laburist, care se află în opoziție, sunt, ambele, în favoarea continuării exploatărilor minelor de cărbune.

Schimbările climatice se fac simțite agresiv în Australia.

În 2019, 33 de oameni au murit aici și circa trei miliarde de animale au fost ucise sau au fost nevoite să-și părăsească habitatul, ca urmare a incendiilor devastatoare de vegetație.

×
Subiecte în articol: Scott Morrison schimbari climatice
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close