
Discursul vicepreședintelui american JD Vance la Conferința pentru securitate de la Munchen a provocat șoc și indignare în multe cancelarii europene, însă cel puțin un șef de stat de pe continent l-a apreciat în mod public, notează Agerpres, care citează AFP
Karin Keller-Sutter, ministru de Finanțe și șefa președinției rotative a Elveției, a spus că împărtășește multe dintre "valorile liberale" exprimate vineri de vicepreședintele american.
Keller-Sutter, a cărei țară central-europeană nu este membru UE și NATO, a apreciat discursul acestuia drept "o pledoarie pentru democrația directă".
Președinta Elveției a subliniat, pe de altă parte, că nu este ea cea care trebuie să "emită judecăți asupra Uniunii Europene sau SUA"
"Vance a vorbit despre valori care trebuie apărate şi pe care noi le împărtășim, precum libertatea și posibilitatea ca populația să se exprime. Aceasta a fost o pledoarie pentru democrația directă. Se poate interpreta astfel discursul său", a estimat ea.
Poziția sa contrastează cu reacțiile foarte critice ale mai multor lideri europeni.
"Vicepreședintele SUA a afirmat, de asemenea, un principiu foarte liberal pe care eu îl împărtășesc: nu trebuie doar să împărtășești opiniile altora, ci trebuie să lupți pentru ca aceștia să şi le poată exprima", a continuat Keller-Sutter.
În intervenția sa de joi de la Munchen, JD Vance a declarat, între altele, că "în Regatul Unit şi în întreaga Europă libertatea de exprimare este în declin".
Vicepreședintele SUA a spus că acest "declin" îl îngrijorează mai mult decât amenințarea din partea "Rusiei, Chinei sau unui alt actor extern".