Antena 3 CNN Externe Noi cazuri de "Sindrom Havana" la Paris și Geneva, unde au negociat SUA și Rusia

Noi cazuri de "Sindrom Havana" la Paris și Geneva, unde au negociat SUA și Rusia

Cazuri recente ale așa-numitului "Sindrom Havana" au fost relatate de presa americană, în contextul ultimelor eforturi diplomatice de a împiedica o invazie a Rusiei în Ucraina.

Noi cazuri de "Sindrom Havana" la Paris și Geneva, unde au negociat SUA și Rusia
Sursa foto: Getty Images/ Hector Vivas
de Adrian Iclozan    |    13 Ian 2022   •   18:04

Cotidianul The Wall Street Journal a raportat joi noi cazuri de ''sindrom Havana'' în rândul personalului diplomatic american din Paris și din Geneva, unde reprezentanții SUA şi ai Rusiei au purtat luni discuții despre consolidarea militară rusă la frontiera cu Ucraina.

Este doar ultimul dintr-un lung șir de astfel de incidente, care au iritat atât actuala administrație de la Washington, cât și pe cea precedentă.

"Statele Unite încă nu știu ce este boala cunoscută drept 'sindromul Havana' şi nici cine este responsabil pentru ea", a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken (foto), după îmbolnăvirea mai multor oficiali diplomatici la Paris şi Geneva.

''Până acum, nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat și cine este responsabil (...) Este indubitabil că oamenii au fost afectați direct și puternic'', a continuat secretarul de stat american, într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC.

Până în prezent, sunt documentate aproximativ 200 de cazuri de "Sindrom Havana", cei mai mulți dintre cei afectați fiind diplomați, militari și ofițeri de informații ai SUA.

În iulie anul trecut, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a declarat că este ''foarte posibil'' ca simptomele să fi fost cauzate în mod intenționat și că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta.

Moscova a negat însă orice implicare.

Cum a început povestea Sindromului Havana

În 2016, mai mulți oficiali americani aflați la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute.

Dar cazul nu a ieșit la lumină decât în 2017, când președintele de la acea vreme al SUA, Donald Trump, i-a rechemat pe majoritatea diplomaților americani de la Havana, ca urmare a acestei noi amenințări.

În 2018, simptome similare au fost raportate de 12 diplomați americani în China.

Cazuri asemănătoare au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan și chiar la Washington.

Publicația The New Yorker a relatat în iulie 2021 despre existența a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului.

Diplomații în cauză au semnalat diverse simptome, între care amețeală, probleme de coordonare a mișcărilor, anxietate, iritabilitate și ceea ce victimele au numit ''ceață cognitivă''.

La mai multe persoane au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Sindromul Havana. Administrația Biden, hotărâtă să prevină noi cazuri

Actuala administrație Biden și-a intensificat eforturile pentru a determina ce se află la originea acestor cazuri și pentru a preveni apariția altora noi.

Anterior, Academia Națională de Științe din SUA a afirmat că de vină ar putea fi energia de radio-frecvență, însă mai mulți oficiali și experți au spus că nu există suficiente dovezi în acest sens.

Potrivit CNN, guvernul american a pus la punct un test de sânge care arată anumiți markeri ce pot indica expunerea.

Testul a fost folosit în cazul mai multor ofițeri de informații și în cel puțin un caz dintre cele două semnalate în apropierea Casei Albe.

×
Subiecte în articol: Havana Antony Blinken geneva
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close