Antena 3 CNN Externe Ţara din UE care vrea să desfiinţeze Parchetul anticorupţie! Îngrijorare la Bruxelles

Ţara din UE care vrea să desfiinţeze Parchetul anticorupţie! Îngrijorare la Bruxelles

O ţară din UE a decis să desfiinţeze printr-o procedură rapidă biroul procurorului special care se ocupa de cazurile de corupţie.

Ţara din UE care vrea să desfiinţeze Parchetul anticorupţie! Îngrijorare la Bruxelles
Sursa foto: Getty Images I Zolnierek
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2023   •   19:14

Noul guvern al Slovaciei, condus de Robert Fico, a decis să desfiinţeze printr-o procedură rapidă biroul procurorului special care se ocupa de cazurile de corupţie. Reuters scrie că decizia a stârnit acuzaţii din partea opoziţiei şi un apel din partea Comisiei Europene de a nu se grăbi cu aceste schimbări ce ar putea ameninţa statul de drept.

Preşedinta ţării, Zuzana Caputova, a criticat planul de închidere a biroului anticorupţie ca fiind un "pas înapoi".

Unitatea specială de urmărire penală în cazurile de corupţie, USP, funcţionează încă din anul 2004 şi a gestionat zeci de cazuri de corupţie în rândul poliţiei, sistemului judiciar şi al politicienilor din 2021.

Noul guvern din Slovacia vrea să desfiinţeze parchetul anticorupţie

Fico a declarat într-o conferinţă de presă că USP a încălcat drepturile omului prin modul în care au fost desfăşurate procedurile şi de aceea unitatea trebuie desfiinţată. 

Comisia Europeană a cerut Slovaciei să nu meargă înainte cu planurile sale de schimbări în sistemul de justiţie, care, printre alte modificări, includ reducerea pedepselor pentru unele infracţiuni financiare.

"Domeniul de aplicare extins al modificărilor preconizate şi numeroasele domenii ale legislaţiei UE vizate necesită o analiză temeinică şi solidă", a declarat Comisia pentru Reuters. "Acesta este motivul pentru care am cerut guvernului slovac să nu avanseze deocamdată cu modificările preconizate şi, mai ales, să nu recurgă la o procedură rapidă, fără o consultare adecvată şi aprofundată cu părţile interesate la nivel naţional şi european", arată Comisia Europeană.

Printre cazurile de care s-a ocupat USP se numără cel al guvernatorului băncii centrale, fost ministru de finanţe din partea SMER, Peter Kazimir, care este judecat pentru presupusă mită, pe care o neagă.

×
Subiecte în articol: parchet anticorupţie Slovacia
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close