Antena 3 CNN Externe Slovenia ameninţă să blocheze aderarea Croaţiei la UE din cauza unei dispute bancare

Slovenia ameninţă să blocheze aderarea Croaţiei la UE din cauza unei dispute bancare

Slovenia ameninţă să blocheze aderarea Croaţiei la UE din cauza unei dispute bancare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    21 Sep 2012   •   14:40

Croaţia este aproape de a se alătura Uniunii Europene în iulie 2013, însă Slovenia ameninţă să o blocheze din cauza unei dispute bancare vechi de peste 20 de ani dintre cele două ţări.

Disputa priveşte fosta bancă slovenă Ljubljanska Banka, intrată în faliment în anii '90 şi la care peste 100.000 de clienţi croaţi aveau depuşi 172 de milioane de euro.

Atunci când banca a dat faliment, această sumă a fost trecută în datoria naţională a Sloveniei, însă scandalul a renăscut după ce două bănci din Croaţia au deschis un proces împotriva nou înfinţatei Nova Ljubljanska Banka pentru a primi banii înapoi.

Slovenia solicită ca diferendul să fie rezolvat ca parte a unor discuţii mai largi care să soluţioneze toate disputele dintre fostele ţări membre ale Iugoslaviei şi care să fie conduse de Banca Reglementelor Internaţionale de la Basel, soluţia cu care partea croată nu este de acord.

„Doar după ce această dispută va fi soluţionată în concordanţă cu legile internaţionale vom fi de acord să începem ratificarea procedurii de a permite Croaţiei să se alăture Uniunii Europene”, a declarat Jozef Horvat, şeful comitetului de afaceri externe al parlamentului sloven, citat de euobserver.com.

Comentând pe marginea aceluiaşi subiect, Karel Erjavec, ministrul sloven de Externe, a precizat că „negociatorul nostru are mandat până la sfârşitul anului. Dacă până atunci nu se găseşte nicio soluţie, înseamnă că o rezolvare bilaterală nu poate fi găsită”.

Declaraţia lui Horvat nu reprezintă o surpriză pentru Bruxelles. În luna iulie, la o întâlnire a miniştrilor de Externe din UE, Erjavec a spus că „eu personal îmi doresc să văd Croaţia în Uniune cât mai curând şi să ratificăm acest acord. Însă precondiţia este să rezolvăm problema Ljubljanska Banka”.

Ministrul de Externe al Sloveniei şi-a păstrat poziţia şi la o altă întâlnire, care a avut loc în Cipru în această lună.

O sursă din cadrul Uniunii Europene a declarat pentru EUobserver că „nimănui nu-i place atunci când afacerile Uniunii sunt legate de probleme bilaterale. Dacă toată lumea ar face-o, ar umbri extinderea ca întreg. Toată lumea ar putea avea ceva împotriva unui vecin, iar asta ar polua atmosfera”.

Nu este pentru prima oară când Slovenia pune beţe-n roate aderării Croaţiei la UE, în 2008 cele două ţări fiind implicate într-o dispută la graniţă, până când ambele state au acceptat să se adreseze unui tribunal internaţional pentru arbitraj.


×
Subiecte în articol: slovenia Croatia
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close