Antena 3 CNN Externe Un soldat ucrainean de 21 de ani, ucis de ruși, a fost înmormântat singur, la 900 de kilometri de casă

Un soldat ucrainean de 21 de ani, ucis de ruși, a fost înmormântat singur, la 900 de kilometri de casă

Dmitro Kotenko, un soldat ucrainean în vârstă de doar 21 de ani, a fost ucis de trupele ruse în a treia zi a invaziei. Tânărul a fost înmormântat fără ca familia sa să fie prezentă, la 900 de kilometri distanță de casă.

Un soldat ucrainean de 21 de ani, ucis de ruși, a fost înmormântat singur, la 900 de kilometri de casă
Sursa foto: Twitter/ Dipti Dha(PCMC,IN)kul
de Cerasela Stafie    |    22 Mar 2022   •   12:06

Familia Kotenko se numără printre cele pe care Putin a spus că vrea să le salveze de sub jugul asupririi ucrainene. Locuiesc în regiunea Sumî din estul Ucrainei, asediată de trupele Rusiei, și nu știu unde se află mormântul copilului lor.

Tânărul soldat a fost ucis într-un bombardament al trupelor ruseși, în data de 26 februarie. Se afla la 900 de kilometri dinstanță de casă, lângă orașul Herson din sudul țării. 

Părinții lui au aflat că a pierit două zile mai târziu. Un prieten bun al fiului lor i-a sunat să îi anunțe, inainte ca liniile telefonice să pice. Nu a apucat să le spună unde se află mormântul copilului lor. Povestea este relatată de jurnaliștii de la BBC.

Vadim Yarovenko, un soldat de artilerie și bun prieten al Dmitro Kotenko, a aflat pentru prima dată despre moartea sa. S-au cunoscut la școala militară din Sumî când aveau 15 ani și s-au împrietenit, constatând că locuiesc în orașe învecinate. Tatăl lui Kotenko era șofer de camion, iar mama lui lucra la o fermă.

”Niciunuia dintre noi nu ne plăceau distracțiile de oraș, cluburile și așa mai departe. Ne plăcea să ne petrecem timpul liber în natură, la pescuit, vânătoare, picnic. Ne plăcea să mergem la râu cu prietenii”, a povestit Yarovenko.

Când Kotenko a fost trimis în sud, la începutul lunii februarie, iar Yarovenko a rămas la Liov, s-au scris unul altuia în fiecare zi. Până pe 26 februarie. De atunci, Dmitro a nu a mai răspuns.

Prietenul său s-a temut de ce e mai rău. În cele din urmă l-a contactat prin telefon pe comandantul unității la care se afla Kotenko. Așa a aflat vestea tragică a morții amicului său.

”Nu cunosc încă toate detaliile”, a spus Jarovenko, citat de BBC. ”Au fost bombardamente, a fost o explozie, Dmitro a fost ucis”, a adăugat el.

El a fost cel care a trebuit să anunțe familia Kotenko despre moartea lui Dmitro. I-a luat toată noaptea să-și facă curaj să sune. A vrut ulterior să-i anunțe despre înmormântare, dar a pierdut contactul cu ei din cauza bombardamentelor.

Dmitro, alături de părinții săi și doi frați mai mici, locuia într-un mic sat, la granița cu Rusia, în estul Ucrainei.  ”A te alătura armatei însemna intrarea în lume. Cred că acesta a fost unul dintre motivele pentru care Dmitro s-a înscris”, a povestit Yarovenko.

Un alt motiv pentru care Dmitro Kotenko s-a alăturat armatei a fost – potrivit prietenului său – anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Se presupunea că ar putea izbucni un război. ”Știam că se poate întâmpla așa ceva și că va trebui să mergem să ne apărăm țara”, a explicat el.

Când a fost întrebat de oamenii din sat de ce vrea să plece la război, tânărul soldat le-a spus ”dacă nu eu, atunci cine”.

Dmytro Kotenko este înmormântat la Liov, departe de familia sa. Yarovenko a mers singur la înmormântare. În acea zi erau trei sicrie în biserică. Unul dintre bărbații uciși era dintr-un sat de lângă Liov. În biserică se afla familia și prietenii săi, care apoi i-au dus trupul în orașul natal.

Cele două sicrie rămase au fost îngropate în Cimitirul Łyczakowski. Li s-a luat rămas bun de un mic grup de militari din unitatea locală, care ajută la comemorarea morților. Kotenko a fost înmormântat împreună cu Kirilo Moroz Volodymyrowicz, un parașutist de 25 de ani din unitatea sa, care, de asemenea, nu a putut fi dus acasă. 

Când sicriul lui Kotenko a fost coborât, Jarovenko a stat deoparte, în spatele gărzii de onoare care a tras cu armele. ”Mi-am văzut prietenul îngropat departe de casa lui”, a spus el. A rămas apoi răcut, privind mormântul. 

×
Subiecte în articol: soldat ucis Război Ucraina Rusia
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close