Antena 3 CNN Externe Sri Lanka a găsit o metodă inedită de a-şi plăti datoria externă de 251 milione de dolari: în ceai

Sri Lanka a găsit o metodă inedită de a-şi plăti datoria externă de 251 milione de dolari: în ceai

Sri Lanka speră să trimită Iranului ceai în valoare de 5 milioane de dolari în fiecare lună pentru a compensa o datorie de 251 de milioane de dolari

Sri Lanka a găsit o metodă inedită de a-şi plăti datoria externă de 251 milione de dolari: în ceai
Sursa foto: Twitter/Daily Mail
de Alexandra Ionescu    |    23 Dec 2021   •   13:37

Ministrul Plantaţiilor, Ramesh Pathiran,a  a spus că acest lucru va salva Sri Lanka.

Sri Lanka intenţionează să plătească o datorie pentru importurile anterioare de petrol din Iran, plătind-o în ceai, a declarat un ministru al guvernului. Ramesh Pathirana a spus că ţara sa speră să trimită Iranului ceai în valoare de 5 milioane de dolari în fiecare lună pentru a compensa o datorie de 251 de milioane de dolari, potrivit Mediafax.

„Schema recomandată va salva valuta străină atât de necesară în Sri Lanka, deoarece decontarea cu Iranul se va face în rupii din Sri Lanka prin vânzarea ceaiului Ceylon”, a precizat Ramesh Pathirana.

Ceylon Petroleum Corp., administrată de stat, are o datorie de 250,9 milioane de dolari către National Iranian Oil Co. Sri Lanka nu a putut să-și stingă datoria prin alte mijloace, deoarece sancțiunile SUA interzic tranzacțiile cu băncile iraniene, dar țara a declarat că noul aranjament nu va încalcă sancțiunile SUA sau ONU.

Ceaiul „a fost clasificat ca produs alimentar din motive umanitare, în timp ce niciuna dintre băncile iraniene aflate pe lista neagră nu va fi implicată în ecuație”, a spus Pathirana, potrivit site-ului de știri EconomyNext.

Acordul de troc vine și în vreme ce Sri Lanka trece printr-un stres financiar sever. Se confruntă cu o scădere a rezervelor valutare din cauza plăților mari ale datoriilor externe și a intrărilor limitate de finanțare, a declarat Fitch Ratings săptămâna trecută, reducând ratingul suveran al Sri Lanka la CC de la CCC.

Degradarea reflectă punctul de vedere al lui Fitch conform căruia Sri Lanka, care se numără printre cei mai importanți producători de ceai din lume, are o probabilitate crescută de apariție a unui eveniment implicit în lunile următoare, potrivit Busness Insider.

Rezervele valutare ale țării au scăzut cu aproximativ 2 miliarde de dolari din august, la 1,6 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie, sau echivalentul a mai puțin de o lună de plăți externe curente, a spus Fitch. Grupul de rating a spus că Sri Lanka se confruntă cu plăți pentru serviciul datoriei în valută străină de 6,9 ​​miliarde de dolari în 2022.

Finanțele externe ale țării sunt, de asemenea, provocate parțial de o scădere a remitențelor și de lovitura adusă economiei de pandemia de coronavirus, deoarece turismul este un factor cheie, a spus Fitch.

×
Subiecte în articol: Sri Lanka datorie ceai
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close