Antena 3 CNN Externe Analiză BBC: Pot Statele Unite să rezolve cererea de gaze a Europei?

Analiză BBC: Pot Statele Unite să rezolve cererea de gaze a Europei?

SUA şi UE au convenit vineri asupra unui acord major privind gazele naturale lichefiate - o măsură menită să reducă dependenţa Europei de energia rusească.

Analiză BBC: Pot Statele Unite să rezolve cererea de gaze a Europei?
Sursa foto: Hepta | Utrecht Robin/ABACA
de Alexandra Ionescu    |    25 Mar 2022   •   12:39

Dar chiar dacă SUA sporesc semnificativ livrările de gaze naturale lichefiate către Europa, pentru cele 27 de state membre ale UE acesta este doar un început.

UE va trebui în continuare să găsească alţi producători pentru a putea renunţa la gazul rusesc şi pentru aşi atinge obiectivul de reducere a importurilor cu două treimi în acest an.

Anul trecut, UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din importurile sale de gaze.

Numai Germania importă 55% din gazele sale din Rusia şi a suspendat deja deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Anul trecut, UE a declarat că primeşte aproape un sfert din gazul său lichefiat din SUA, astfel încât, dacă SUA îşi măreşte livrările cu încă 15 miliarde de metri cubi, acest lucru va face o mare diferenţă.

Dar acest lucru ridică şi mari semne de întrebare. Qatar şi Rusia sunt ceilalţi mari exportatori, iar Qatar spune că nu poate direcţiona mult mai mult GNL către Europa.

În plus, există o disponibilitate limitată în terminalele de gaz natural lichefiat din Europa, care funcţionează deja la capacitate mare. Există 24 de terminale de mari dimensiuni în UE - esenţiale pentru "regazificarea" importurilor lichefiate.

Spania are cele mai multe capacităţi, dar are conducte limitate către restul Europei, informează Mediafax.

De asemenea, Germania nu se uită doar în SUA pentru aprovizionarea cu GNL şi a discutat cu Norvegia pentru livrări la timp pentru iarna viitoare.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina SUA gaze
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close