Antena 3 CNN Externe Stratfor: SUA trebuie să PREVINĂ o posibilă alianţă ruso-germană

Stratfor: SUA trebuie să PREVINĂ o posibilă alianţă ruso-germană

Stratfor: SUA trebuie să PREVINĂ o posibilă alianţă ruso-germană
19 Mar 2015   •   15:51

Liderul experţilor din cadrul centrului american de studii Stratfor (Strategic Forecasting Inc), George Friedman, a declarat public că administraţia americană consideră că prevenirea unei alianţe ruso-germane reprezintă "un obiectiv strategic prioritar".

"Guvernul SUA vede o asemenea uniune ca fiind o ameninţare serioasă la hegemonia de unică superputere din lume pe care o deţine în prezent", este de părere Friedman.

Într-un discurs public, şeful Stratfor a atras atenţia asupra posibilităţii unei legături strânse şi efective, între tehnologia şi capitalul german, cu rezervele şi resursele naturale ruseşti. O astfel de perspectivă ar deveni o ameninţare imediată la adresa Statelor Unite, menţionează expertul.

Cu toate acestea, un alt pol geopolitic ar putea stabiliza balanţa marilor puteri: Statele Unite şi Eurasia ar putea deveni baza acestei lumi.

Analistul politic George Friedman este un personaj respectat în mediile de peste ocean, iar opiniile sale reprezintă de multe ori un reper al informaţiilor geopolitice. Friedman  conduce centrul american de studii Stratfor (Stratfor Global Intelligence), pe care l-a fondat în 1996.
Sediul central Stratfor se află în Texas, iar firma oferă consultanţă pentru peste 4000 de companii, persoane fizice sau guverne din diverse colţuri ale lumii.

Printre clienţii Stratfor se regăsesc Bank of America, Departamentul de Stat american, Apple, Microsoft şi Lockheed Martin, Monsanto sau Cisco, dar şi alte companii sau organizaţii mari de pe glob.

George Friedman este autorul cărţii de analiză "Următorii 100 de ani", publicată în 2009, în care dezbate provocările secolului 21, la adresa securităţii globale.

În paginile acestei cărţi, Friedman spune că între 2020 şi 2030, Turcia, Polonia şi Japonia, cu sprijinul SUA, vor deveni puteri regionale deosebit de influente.
Autorul acordă o atenţie sporită formării unui bloc extrem de puternic, pro-american, în ţările din Europa de Est, bloc care va apăra interesele SUA în încercarea de a păstra pasul cu tendinţele de revigorare ale Rusiei.

×
Subiecte în articol: SUA
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close