Antena 3 CNN Externe Secretele Su-57, avionul "invizibil" al rușilor, postate pe forumul unei companii de jocuri pe calculator

Secretele Su-57, avionul "invizibil" al rușilor, postate pe forumul unei companii de jocuri pe calculator

Presa austriacă semnalează că date și imagini potențial secrete ale avionului rusesc Su-57 au fost disponibile pentru scurt timp pe internet.

Secretele Su-57, avionul "invizibil" al rușilor, postate pe forumul unei companii de jocuri pe calculator
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2023   •   15:21

Aceste date au fost postate pe forumul jocului de computer "War Thunder", dezvoltat de Gaijin Entertainment.

Conform informațiilor disponibile în spațiul public, Gaijin Entertainment este o companie de software cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Un utilizator al jocului "War Thunder", cu identitatea virtuală ZVO_12_INCH a postat datele pe forumul Gaijin, semnalează publicația austriacă Der Standard.

Este vorba despre informații privind performanțele și dimensiunile Su-57, singurul avion din generația a cincea de care dispune armata rusă.

Citește și: Un avion rusesc a lansat o rachetă lângă o aeronavă britanică, deasupra Mării Negre

Nu s-a putut stabili dacă documentele erau autentice sau conțineau informații de interes pentru serviciile de informații occidentale, deoarece moderatorii forumului șters rapid documentele postate de ZVO_12_INCH.

În același forum, un alt utilizator a postat date despre vechiul avion de luptă rusesc MIG-29. Și aceste informații au fost eliminate de moderatori.

Forumul "War Thunder" pare să fie un loc unde fanii jocului, dar și ai sistemelor de armament, postează informații aparent clasificate.

Der Standard: "Cei care postează sunt militari sau lucrători din industria de apărare"

Potrivit Der Standard, se speculează că este vorba despre persoane care în viața reală servesc în armată sau lucrează în industria de apărare.

Acești oameni își justifică demersurile spunând că vor să-i ajute pe dezvoltatorii jocului să corecteze presupuse greșeli sau inexactități ale modelelor incluse în simulările pe calculator.

Spre exemplu, un utilizator al forumului, care a pretins că este comandantul unui tanc britanic Challenger 2, a postat în 2021 părți din ceea ce părea a fi un manual tehnic al carului de luptă și a susținut că proiectanții jocului au prezentat greșit elemente din structura turelei.

Moderatorii Gaijin au șters postarea și au procedat fel cu cea în care un alt utilizator, din Franța, a dezvăluit detalii despre tancul Leclerc.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce se știe despre Su-57, avionul invizibil al rușilor

Forțele Aeriene Ruse operează în prezent cinci astfel de avioane, urmând să primească alte 20 de aeronave Su-57 până la finalul anului 2024.

În 2028, numărul total al acestor aparate ar urma să ajungă la 76.

Suhoi SU-57 este considerat a fi primul și singurul avion de generația a 5-a din armata Rusiei și, de asemenea, primul avion rusesc care folosește tehnologie "stealth", de "invizibilitate" radar.

Su-57 însuși are la bord mai multe sisteme radar avansate.

Ca dotări de luptă, avionul dispune, între altele, de un tun cu calibrul de 30 mm și de șase capabilități de ancoraj extern al armamentului, plasate sub aripi.

Este un aparat multirol supersonic, cu o viteză maximă Mach 2 (2.135 km/h) și cu o rază operațională de 3.500 kilometri, care scade la 1.500 de kilometri în regim supersonic, și un plafon de serviciu de 20.000 de metri altitudine.

Are o lungime de 20,1 de metri, o anvergură de 14,1 metri o înălțime de 4,6 metri și cântărește 18 tone gol și aproape 30 de tone încărcat complet.

Foto galerie: avionul Suhoi Su-57

×
Subiecte în articol: Suhoi Su-57 Gaijin date secrete
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close