Antena 3 CNN Externe SUA avertizează că „forța completă” a NATO va răspunde dacă Rusia lovește Polonia | Astăzi rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea granițelor NATO

SUA avertizează că „forța completă” a NATO va răspunde dacă Rusia lovește Polonia | Astăzi rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea granițelor NATO

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat cu privire la un răspuns complet al NATO în cazul în care rușii ar lovi statul membru Polonia, după un atac asupra unei baze militare ucrainene la aproximativ 16 km de graniță.

SUA avertizează că „forța completă” a NATO va răspunde dacă Rusia lovește Polonia | Astăzi rachetele rusești au lovit o bază militară ucraineană din apropierea granițelor NATO
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Mar 2022   •   17:57

„Dacă există un atac militar asupra teritoriului NATO, acesta ar duce la invocarea articolului 5, iar noi vom folosi întreaga forță a alianței NATO pentru a răspunde la acesta”, a spus Sullivan într-un interviu duminică la CBS News.

El s-a referit la partea tratatului care prevede că, dacă orice membru NATO este victima unui atac armat, fiecare alt membru va considera că este un atac asupra tuturor membrilor.

Atacul aerian rusesc, care a ucis 35 de persoane în apropierea graniței poloneze duminică dimineața, a avut loc la o zi după ce Moscova a avertizat Occidentul că va considera livrările de arme către Ucraina drept ținte legitime.

Sullivan a spus că SUA vor continua să sprijine forțele ucrainene cu asistență militară.

El a reiterat, de asemenea, jurământul președintelui Biden că SUA și aliații săi vor „apara fiecare centimetru” din teritoriul NATO și vor răspunde chiar și în cazul unei lovituri accidentale sau neintenționate a Rusiei.

„Tot ce voi spune este că, dacă Rusia atacă, trage asupra lor, aruncă o lovitură asupra teritoriului NATO, alianța NATO va răspunde la asta”, a spus Sullivan, potrivit Wall Street Journal.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Polonia
Parteneri
Cenunţătorul lui Coldea la DNA, dezvăluiri explozive despre şantaj
x close