Antena 3 CNN Externe SUA au convins Austria să-și schimbe poziția față de România în Schengen | Premierul Ciolacu: "Am început negocierile!"

SUA au convins Austria să-și schimbe poziția față de România în Schengen | Premierul Ciolacu: "Am început negocierile!"

Schimbarea de atitudine a Austriei cu privire la intrarea României în spațiul Schengen vine ca urmare a presiunilor făcute de cel mai important aliat politic și militar al României.

SUA au convins Austria să-și schimbe poziția față de România în Schengen | Premierul Ciolacu: "Am început negocierile!"
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Dec 2023   •   08:42

Jurnaliștii de la publicația austriacă Der Standard relatează că diplomații americani ar fi intervenit pe lângă politicienii de la Viena, pentru ca țara noastră şi Bulgaria să fie primite în spațiul de liberă circulație.

Potrivit sursei citate, Ronald Lauder, fostul ambasador al Statelor Unite în Austria, și James O'Brien, diplomatul american responsabil pentru Europa le-au cerut decidenților politici de la Viena sa renunțe la veto, în condițiile în care România este un important aliat al SUA în Europa de Est.

Însă nu doar Austria contează în deblocarea extinderii Schengen cu România.

"O schimbare de atitudine a Austriei ar fi bună, dar să nu uităm ca votul în (Consiliul) JAI se dă la pachet cu Bulgaria iar, deocamdată, Olanda nu și-a formulat o schimbare de poziție", avertizează europarlamentarul Eugen Tomac.

Anterior, Austria și-a justificat opoziția față de extinderea Schengen spunând că în această țară ajung prea mulți migranți, care ar trebui opriți la granițele externe ale Uniunii Europene.

Ce vrea Viena pentru ca România să fie primită, inițial, în Spațiul Schengen aerian

Autoritățile din București au arătat însă că maximum două procente dintre migranți au trecut prin România, iar ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.

Austria a pus mai multe condiții pentru a accepta intrarea României în spațiul aerian Schengen, în perioada următoare.

Implementarea acestei măsuri ar însemna desființarea controalelor la pașapoarte pe aeroporturi pentru destinațiile din spațiul statelor membre.

Pentru a se ajunge aici, Austria cere ca prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene, n.r.) la granița bulgaro-turcă să se tripleze.

De asemenea, ar trebui consolidate controalele la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria iar cele două state ar trebui "să-și asume responsabilitate" pentru migranții care au sosit ilegal în Austria.

Următoarea etapă relevantă este întâlnirea care va avea loc săptămâna aceasta în Slovenia, între ministrul de Interne Cătălin Predoiu şi omologul său austriac, Gerhard Karner.

"Am început negocierile", a declarat premierul Marcel Ciolacu, luni dimineață, înaintea unei ședințe de partid, atunci când a fost întrebat în legătură cu condițiile puse de Austria pentru primirea României în spațiul de liberă circulație.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close