SUA şi Rusia rămân prudente în cazul Snowden, care continuă să fie în impas

de M.T.    |    12 Iul 2013   •   08:52
SUA şi Rusia rămân prudente în cazul Snowden, care continuă să fie în impas Foto: Intact Images/EPA

Cazul fostului consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, blocat pe aeroportul Moscova-Şeremetievo de 19 zile, este încă „în impas", Rusia şi Statele Unite rămânând „prudente", a declarat joi o sursă rusă apropiată dosarului, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Aparent, fiecare parte speră să iasă din această situaţie dificilă, în impas, fără să-şi piardă prestigiul", a apreciat sursa, potrivit agenţiei Interfax.

Americanii „au încetat să mai trimită cereri ruşilor. Sunt deja câteva zile de când nu a mai venit nicio cerere, nici pe cale oficială, nici pe căi neoficiale", a adăugat sursa.

La rândul său, Moscova nu îl va preda pe fugar, invocând oficial dreptul internaţional şi faptul că acesta se află într-o zonă de tranzit şi că nu a traversat de fapt frontiera rusă.

Căutat pentru spionaj de Statele Unite după ce a făcut dezvăluiri incredibile despre programul american secret de supraveghere a comunicaţiilor mondiale, fostul consultant al Angeţiei de Securitate Naţională (NSA) s-a refugiat din 23 iunie în zona de tranzit a aeroportului Moscova-Şeremetievo.

Venezuela s-a oferit să îl primească pe teritoriul său, la fel ca Nicaragua şi Bolivia, dar până în prezent nu a apărut niciun semn de plecare a americanului către una dintre aceste ţări.

Parteneri
x close