Antena 3 CNN Externe Summitul G20 de la Roma decide direcția în care va merge lumea. Weekend crucial pentru întreaga planetă

Summitul G20 de la Roma decide direcția în care va merge lumea. Weekend crucial pentru întreaga planetă

Liderii politici ai celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii se reunesc pentru summitul G20, la Roma. Direcția în care va merge lumea este decisă în capitala Italiei, fiind un weekend crucial pentru întreaga planetă.

Summitul G20 de la Roma decide direcția în care va merge lumea. Weekend crucial pentru întreaga planetă
Sursa foto: Getti Images/Pool
de Cerasela Stafie    |    Naty Badea    |    30 Oct 2021   •   15:40

Privirile întregii lumi sunt îndreptate către ce se întâmplă la Roma, unde sunt reprezentații a două treimi din populația globului. De asemenea, grupul reprezintă și în jur de 85% din economia mondială.

Cei mai mari producători de gaze cu efect de seră din lume fac și ei parte din G20, iar summitul reunește cele mai puternice guverne de pe planetă, ale țărilor în care se află și cele mai mari multinaționale. 

Weekendul acesta marchează primul Summit G20, care se desfășoară în persoană, de la începutul pandemiei de coronavirus și se așteaptă ca liderii să discute despre pandemia COVID-19, problemele lanțului global de aprovizionare, cota minimă globală de impozitare, prețurile mari la energie și combaterea crizei climatice, printre alte subiecte.

Totodată, întânirea de la Roma este una premergătoare Conferinței ONU privind schimbările climatice, cunoscută sub denumirea de COP26. Acesta va avea loc la Glasgow, în Scoția, în perioada 31 octombrie și 12 noiembrie.

Organizatorii și activiștii de mediu consideră că întâlnirea este una definitorie pentru problemele climatice. Totuși, așteptările acestora s-au mai redus, după mai multe neînțelegerii între diferite guverne și activiștii de mediu, cu privire la modul potrivit de a acționa.

Din grupul celor 20 fac parte 19 state, Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Canada, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, SUA) şi Uniuna Europeană.

De obicei, summiturile G20 au loc anual și tratează, mai ales, chestiuni de politică economică. Din punct de vedere juridic, deciziile finale nu sunt oblicatorii, ele fiind, de fapt declaraţii politice de intenție.

Summitul G20 din 2021, de la Roma, diferit cele anterioare 

În anii precedenți, atmosfera a fost una mai agitată. Donald Trump, fostul președinte american, la fiecare participare, a reușit să transforme discuțiile în confruntări și să agite atmosfera.

În plus, în acest an, președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping nu-și vor face prezența.

Pe masa discuțiilor se vor afla mai multe subiecte de interes pentru întreaga planetă. Se așteaptă ca grupul să aprobe o rată globală minimă a impozitului pe profit de cel puțin 15%, care este susținută de 140 de țări din întreaga lume.

De asemenea, se așteaptă ca iderii G20 să se implice în reducerea emisiilor globale de metan cu 30% în următorii zece ani. Se dorește sublinierea promisiunii de a lua măsuri pentru limitarea creșterii temperaturilor..

Se vor avea în vedere „măsuri concrete” pentru a opri exploatarea forestieră ilegală, minerit și comerțul cu animale sălbatice, dar și problema vaccinurilor. Distribuția inegală a acestora la nivel mondial este un lucru care ar putea prelungi pandemia, fiind unul dintre subiectele pe care prim-ministrul britanic Boris Johnson intenționează să le abordeze, potrivit presei din Regat.

Peste șase miliarde de doze de vaccin Covid au fost administrate în întreaga lume. Cu toate acestea, o scrisoare adresată premierului italian Mario Draghi, care găzduiește G20, din partea a peste 160 de foști lideri mondiali și personalități globale, a subliniat că doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost vaccinați, scrie BBC.

Joe Biden, la primul summit G20, privit cu scepticism 

Președintele american a ajuns la Roma cu o agendă economică neclară, provocată de diviziunile din propriul partid. Biden a recunoscut că sunt în joc atât credibilitatea Statelor Unite, cât și viitorul președinției sale.

În ciuda faptului că i-a îndemnat pe parlamentari să-i dea câștig de cauză în legislativ, pentru a-l promova pe scena mondială, în special cu privire la măsurile pentru combaterea schimbării climatice, care l-ar fi făcut prezent la Summit-ul Națiunilor Unite privind Clima de săptămâna viitoare, Biden nu a reușit să ajungă la un acord.

Acestui lucru i se adaugă multe întrebări ale unor națiuni, cu privirela angajamentul lui Biden de a lucra în cooperare pe probleme globale, ca urmare a retragerii haotice a SUA din Afganistan.

Președintele va ridica probleme aprovizionării cu energie și va sprijini o taxă minimă globală, în prima sesiune a G20, sâmbătă, la Roma, a declarat un înalt oficial al administrației pentru CNN. Aceste două probleme se numără printre principalele puncte de pe ordinea de zi pentru Biden la conferința celor mai mari economii din lume.

Subiectul primei sesiuni este economia globală și pandemia, iar obiectivul său principal va fi susținerea unui impozit minim global, o prioritate a președintelui american. Măsura convenită ar impozita marile companii multinaționale cu o cotă minimă de 15% și le va impune să plătească taxe în țările în care își desfășoară activitatea.

Tot sâmbătă, Biden se va întâlni cu prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta calea spre revenirea la Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), care are ca scop stăpânirea programului nuclear al Iranului în schimbul pentru scutirii de sancțiuni, a spus Casa Albă.

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close