Antena 3 CNN Externe Surse: Regimul lui Bashar al-Assad dispune de un arsenal de peste 1.000 de tone de gaze otrăvitoare

Surse: Regimul lui Bashar al-Assad dispune de un arsenal de peste 1.000 de tone de gaze otrăvitoare

Surse: Regimul lui Bashar al-Assad dispune de un arsenal de peste 1.000 de tone de gaze otrăvitoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    02 Sep 2013   •   19:33

Regimul lui Bashar al-Assad dispune, conform unor surse din cadrul Serviciilor Secrete de Informaţii, de un arsenal de peste 1.000 de tone de gaze otrăvitoare cu care ar putea riposta în cazul unui atac.

În acelaşi timp, analiza probelor strânse de inspectorii ONU la Damasc va începe azi. Statele Unite spun că deţin dovezi că zonele urbane controlate de rebelii sirieni au fost atacate cu gaz sarin, una din cele mai puternice arme chimice.

Cu acest argument, administraţia Obama se străduieşte să-i convingă pe membrii Congresului să aprobe acţiunea militară în Siria. Între timp, Liga Arabă cere Consiliului de Securitate al ONU să ia poziţie în problema din Siria. 


Rusia, principalul aliat al Siriei, anunţă că un atac al Statelor Unite ar putea crea o criză internaţională de proporţii.

Între timp, liderul NATO spune că trebuie să se ia poziţie în cazul atacului din Damasc.
 
Statele Unite afirmă că au dovezi clare că regimul Assad este responsabil pentru cei peste 1000 de morţi în atacul chimic. 
 
Opoziţia siriană sărbătoreşte deja decizia preşedintelui Obama de a declanşa represalii pentru folosirea armelor chimice de regimul sirian, dar numai după ce va obţine şi aprobarea congresului. În faţa ambasadei Statelor Unite, sirienii au protestat faţă de decizia preşedintelui american. 
 
ONU nu va lua nicio hotărâre până la publicarea raportului oficial al inspectorilor, ceea ce ar putea dura chiar şi trei săptămâni. 
 

×
Subiecte în articol: Bashar al-Assad
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close