Antena 3 CNN Externe Reportaj de război printre talibani: "Îi vom ucide pe cei din guvernul-marionetă!". Șeful armatei, schimbat din funcție

Reportaj de război printre talibani: "Îi vom ucide pe cei din guvernul-marionetă!". Șeful armatei, schimbat din funcție

O echipă BBC a stat printre talibani la Mazar-i-Sharif, unul dintre cele mai mari orașe afgane, a vorbit cu combatanții și a căutat să afle motivațiile din spatele ofensivei lor, aparent de neoprit.

Reportaj de război printre talibani: "Îi vom ucide pe cei din guvernul-marionetă!". Șeful armatei, schimbat din funcție
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    11 Aug 2021   •   20:07

Prada de război a echipei combatante include un Humvee, două camionete și mai multe mitraliere grele, notează reporterul BBC Secunder Kermani.

Ainuddin, un fost elev al unei școli religioase locale, este acum comandant militar local și stă, sigur pe el, în mijlocul grupului bine înarmat.

Reporterul l-a întrebat pe Ainuddin cum justifică violența, câtă vreme aceasta aduce suferință oamenilor în numele cărora talibanii pretind că luptă.

"Sunt lupte, deci oamenii mor", răspunde el fără emoție, adăugând că luptătorii săi fac tot ce pot pentru a nu-i răni pe civili.

Totuși, talibanii au început conflictul, insistă jurnalistul.

"Nu. Am avut un guvern și a fost răsturnat (se referă la regimul taliban, care a condus Afganistan în perioada 1996 - 2001 și care a fost înlăturat de coaliția internațională, n.r.) Americanii au început războiul", răspunde Ainuddin.

Combatantul este ferm în privința conducerii actuale de la Kabul, pe care o numește "guvern-marionetă".

Lider taliban: "Îi vom ucide pe cei din guvern!"

"Nu renunță la cultura vestică, deci îi vom ucide", precizează el.

La scurt timp după acest dialog, s-a auzit zgomotul elicopterelor de luptă iar insurgenții s-au făcut nevăzuți.

Capacitatea de a lovi din aer, fie cu forțe proprii, fie cu sprijin american, este cam tot ce le-a rămas trupelor guvernamentale după retragerea precipitată a SUA și a aliaților lor.

În Balkh, un oraș cu origini antice și locul de naștere a unuia dintre cei mai cunoscuți poeți mistici ai Islamului, Jalaluddin Rumi, realitatea locală oferă o explicație la faptul că ofensiva insurgenților islamiști pare de neoprit.

Plimbare la piață într-un oraș controlat de islamiști. Toate femeile poartă burka

Anul trecut, așezarea era sub controlul autorităților guvernamentale în timp ce satele din împrejurimi erau în mâinile talibanilor.

În prezent, Balkh este unul dintre cele 200 de centre districtuale capturate de militanți în ofensiva lor "fără precedent".

Haji Hekmat, un lider local, este dornic să arate echipei BBC că viața în oraș merge înainte, în noile condiții.

Bazarul orășenesc este deschis iar între târgoveți se numără atât bărbați, cât și femei.

Toate femeile întâlnite purtau burka, acoperământul islamic complet pentru față și păr.

Însoțitorul echipei de jurnaliști susține că talibanii nu forțează pe nimeni, ci doar "predică" felul în care trebuie să se îmbrace femeile.

Afirmațiile sale sunt contrazise de relatări conform cărora, la o zi după plecarea ziariștilor, o tânără din oraș a fost ucisă din cauza felului în care era îmbrăcată.

Șeful armatei afgane, schimbat din funcție în contextul avansului "de neoprit" al talibanilor

Echipa BBC notează că mulți dintre clienții bazarului și-au exprimat "sprijinul și recunoștința" pentru luptătorii islamiști, care le-ar fi "ameliorat siguranța".

Însă, dat fiind că jurnaliștii au fost permanent însoțiți de talibani, e greu de spus ce gândesc cu adevărat civilii din locurile controlate de insurgenți, remarcă reporterul BBC.

Între timp, ofensiva talibană continuă, șeful armatei, generalul Wali Mohammad Ahmadzai a fost schimbat din funcție iar militanții au ajuns la doar 200 de kilometri de capitala Kabul.

×
Subiecte în articol: talibani reportaj Mazar-i-Sharif
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close