Antena 3 CNN Externe Țara din Europa unde salariile cresc a treia oară în câteva săptămâni

Țara din Europa unde salariile cresc a treia oară în câteva săptămâni

Țara din Europa unde salariile cresc a treia oară în câteva săptămâni
Sursa foto: Foto: Pixabay
20 Mai 2016   •   09:08

Aproximativ 785.000 de angajati germani din sectorul constructiilor au acceptat cresterea salariala propusa de angajatorii lor, au anuntat, miercuri, sindicatele, a treia majorarea salariala semnificativa din ultimele saptamani convenita in cea mai mare economie europeana, transmite Incont..

In conditiile in care motorul de crestere al economiei Germaniei il reprezinta mai degraba cererea interna decat exporturile, acordurile salariale sunt urmarite cu atentie. Anul trecut, salariile nete au crescut cu 2,4%, cel mai rapid avans din 1992.

Conform acordului incheiat miercuri dupa 14 ore de negocieri, timp de 22 de luni angajatii din vestul Germaniei obtin o majorare salariala de 4,6%, in timp ce muncitorii din estul tarii vor beneficia de o crestere salariala de 5,3%.

Sindicatul constructorilor IG Bau a cerut o majorare salariala de 5,9% pentru angajatii pe care ii reprezinta. Initial, angajatorii au oferit o crestere de 3,1% pentru angajatii din vestul Germaniei si de 4,5% pentru cei din estul Germaniei.

Negocierile au fost extrem de dificile. Rezultatul reprezinta un compromis care nu a fost usor pentru niciuna dintre parti. Discutiile aproape ca au esuat de cateva ori, a declarat negociatorul IG Bau, Dietmar Schaefers.

Cel mai mare sindicat german, IG Metall (din sectorul metalurgiei), a obtinut saptamana trecuta o majorare salariala de 4,8% pentru cei 3,8 milioane de angajati pe care ii reprezinta. La sfarsitul lunii aprilie, peste doua milioane de angajati din sectorul public au negociat cresterea salariilor cu 4,75%.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close