Antena 3 CNN Externe Ţara care a furnizat în secret Rusiei un lot mare de muniţie pentru război | 100 de milioane de gloanțe și 300.000 de proiectile

Ţara care a furnizat în secret Rusiei un lot mare de muniţie pentru război | 100 de milioane de gloanțe și 300.000 de proiectile

O anchetă senzaţională dezvăluie modul în care o ţară a furnizat cantităţi imense de muniţie şi de armament Rusiei, semn că aceste ajutoare îşi fac cumva efectul pe front pentru invadatori.

de Ştefan Petrică    |    08 Mar 2023   •   20:54

Nave sub pavilion rusesc au transportat milioane de gloanțe și sute de mii de obuze din Iran către Rusia.

Pentru a nu fi detectată, Moscova a plătit pentru muniție în numerar.

Iranul a furnizat în secret cantități mari de gloanțe, grenade și obuze Rusiei pentru a le folosi în Ucraina și intenționează să trimită și mai multe.

Două nave cargo sub pavilion rusesc au plecat dintr-un port iranian în ianuarie cu destinația Rusia, prin Marea Caspică, transportând aproximativ 100 de milioane de gloanțe și aproximativ 300.000 de proiectile.

Citește și: România crește producția de armament cu până la patru ori, pentru alimentarea statelor NATO

Proviziile rusești sunt căzute după mai bine de un an de război la scară largă al președintelui rus Vladimir Putin, iar Iranul a încercat să refacă stocurile necesare pe linia frontului din Ucraina.

Anterior, Tehran a fost acuzat de Statele Unite că a furnizat Moscovei sute de drone care au jucat un rol important în încercările de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei.

Oficialii occidentali și ucraineni au avertizat, de asemenea, că Iranul ar putea furniza rachete balistice, dar nu există încă nicio dovadă că acest lucru s-ar fi întâmplat.

Cele două nave de transport care ar fi implicat în transferul de muniție din Iranul-Rusia se numesc Musa Jalil și Begey, ambele fiind sub pavilion-rusesc. Una ar fi plecat din Iran în jurul datei de 10 ianuarie, iar cealaltă în jurul datei de 12 ianuarie.

Cele două cargoboturi au transportat împreună aproximativ 200 de containere maritime pline cu armament.

Sistemul de urmărire a transportului maritim Marin Trafic a plasat cele două nave în portul iranian din Marea Caspică la 9 ianuarie, potrivit Sky News

Imaginile din satelit din ziua următoare, obținute de Sky News, arată că cel puțin una dintre nave se află încă în port.

Conform datelor de urmărire maritimă, Musa Jalil a părăsit portul în jurul orei locale 10, pe 10 ianuarie, în timp ce Begey a plecat în aceeași zi, pe 12 ianuarie. Tot conform datelor de urmărire, ambele nave se opresc în largul coastelor Turkmenistanului pentru câteva zile.

Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. Musa Jalil și Begey au traversat apoi Marea Caspică, ajungând în portul rusesc Astrakhan la 27 ianuarie.

Au rămas în port timp de câteva zile înainte de a pleca la 3 februarie. Conform datelor de urmărire.

Sursa menționată nu a confirmat numele portului din Iran din care au plecat cele două nave și nici portul din Rusia în care au ajuns, dar a confirmat că navele au călătorit spre Rusia prin Marea Caspică.

Presupusa încărcătură cuprinde aproximativ 100 de milioane de gloanțe de diferite dimensiuni, care urmau să fie folosite în arme precum pistoale, puși de asalt și mitraliere.

Navele transportau, de asemenea, o serie de alte muniții, inclusiv aproximativ 300.000 de proiectile, cum ar fi grenade pentru lansatoare, rachete antitanc și obuze de mortier de diferite dimensiuni, precum și rachete de artilerie și obuze pentru blindate.

În plus, la bord se aflau și circa 10.000 de veste anti glonț și căști de protecție.

×
Subiecte în articol: Iran Rusia armament munitie Moscova
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close