Antena 3 CNN Externe Ţara NATO care se aşteaptă "la ce e mai rău" din partea Rusiei, după desfăşurarea de trupe la graniţă

Ţara NATO care se aşteaptă "la ce e mai rău" din partea Rusiei, după desfăşurarea de trupe la graniţă

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 22:22 21 Mai 2025 Modificat la 22:22 21 Mai 2025
militar finlandez
El a adăugat că nu este clar dacă Rusia își pregătește trupele pentru un nou val în Ucraina sau pentru consolidarea prezenței la granița cu Finlanda. Foto: Getty Images

Autoritățile finlandeze au declarat că se așteaptă ca Rusia să își întărească prezența militară de-a lungul frontierei comune după încheierea războiului din Ucraina. Declarațiile vin în contextul unor rapoarte care indică extinderea bazelor militare rusești din apropierea granițelor NATO, scrie The Guardian.

Generalul-maior Sami Nurmi, șeful departamentului de strategie din cadrul Forțelor de Apărare Finlandeze, a declarat că armata monitorizează "foarte îndeaproape" mișcările Rusiei și că, în calitate de stat membru NATO, Finlanda trebuie să fie pregătită "pentru ce e mai rău".

Poliția de frontieră a anunțat că a finalizat primii 35 de kilometri dintr-un gard planificat de 200 km la granița de est cu Rusia, care este închis de peste un an. Helsinki a acuzat Moscova că a direcționat solicitanți de azil către Finlanda în cadrul unei "operațiuni hibride". Noul gard este echipat cu camere video și senzori care pot diferenția oamenii de animale.

Activitate militară crescută în apropierea graniței

Imagini din satelit publicate de The New York Times arată dezvoltări militare în apropierea graniței cu Finlanda – corturi, vehicule militare, renovări ale adăposturilor pentru avioane de vânătoare și construcții într-o bază de elicoptere anterior neutilizată.

"Vedem schimbări în infrastructură și pregătiri moderate în apropierea graniței noastre, ceea ce sugerează că, după încheierea războiului din Ucraina, Rusia va începe să readucă trupele, în special cele terestre, din Ucraina", a explicat Generalul Nurmi.

El a subliniat că aceste evoluții nu sunt surprinzătoare, mai ales după ce Finlanda s-a alăturat NATO într-un ritm accelerat în 2023, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

"Este o evoluție pe etape. Nu vorbim despre o desfășurare masivă, dar în unele locuri se construiește infrastructură nouă și se aduce echipament", a spus Nurmi.

El a adăugat că nu este clar dacă Rusia își pregătește trupele pentru un nou val în Ucraina sau pentru consolidarea prezenței la granița cu Finlanda – probabil, ambele scenarii sunt valabile.

Reacții internaționale și pregătirea civilă

Într-un comentariu recent, preşedintele american, Donald Trump, a declarat că "nu este deloc îngrijorat" de situație, afirmând că Finlanda și Norvegia "vor fi foarte în siguranță".

Generalul Nurmi a confirmat că în prezent "nu există nicio amenințare militară directă asupra Finlandei sau NATO din acea direcție". El a explicat că, imediat după invazia Rusiei în Ucraina, Finlanda a depus cererea de aderare la NATO, iar ulterior, Rusia a anunțat modificări ale posturii sale militare în apropierea graniței.

Deși cetățenii finlandezi sunt obișnuiți cu o anumită tensiune venită dinspre est, pregătirea pentru situații de urgență a rămas o prioritate. Asociația Națională Finlandeză pentru Pregătirea în Situații de Urgență a Femeilor (Nasta) a raportat o cerere constantă pentru cursurile sale, cu peste 800 de femei înscrise în sesiunea de primăvară. Majoritatea locurilor disponibile se ocupă în doar câteva minute.

Suvi Aksela, coordonator de comunicare al organizației Nasta, a menționat că subiectul extinderii militare a Rusiei nu este unul central în discuțiile publice din Helsinki.

"Nu ne alarmează prea mult. Suntem obișnuiți cu retorica Rusiei. Știam că, odată ce am aderat la NATO, vor anunța consolidarea prezenței la graniță – și probabil că exact asta fac", a spus ea.

×
x close