Antena 3 CNN Externe Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee

Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee

Turcia a cerut marţi Greciei să îşi retragă forţele armate de pe insulele din Marea Egee, avertizând că ţara sa va contesta statutul insulelor dacă nu vor fi demilitarizate.

Tensiuni în NATO. Turcia cere Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee
Sursa foto: amna.gr
de Claudia Popovici    |    07 Iun 2022   •   21:55

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Macedonia de Nord, că Grecia a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947.

El a spus că insulele au fost cedate Greciei cu condiţia ca acestea să fie menţinute demilitarizate.

„Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie”, a spus el.

Grecia susţine că Turcia a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate de pe insulele sale estice şi spune că are motive legale pentru a se apăra în urma acţiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv o ameninţare de război de lungă durată dacă îşi extinde apele teritoriale, potrivit AP.

Comentariile ministrului turc vin pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor dintre aliaţii NATO, care au un istoric de dispute pe o serie de probleme, inclusiv explorarea minerală în estul Mediteranei şi revendicări rivale în Marea Egee.

Luna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va mai discuta cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, exprimându-şi nemulţumirea faţă de comentariile făcute de liderul grec în timpul unei călătorii recente în SUA, inclusiv sugestii potrivit cărora Congresul ar trebui să blocheze achiziţia de avioane de luptă F-16 de către Turcia.

La Atena, Mitsotakis a declarat că este nevoie de reţinere pe ambele maluri ale Mării Egee din cauza războiului din Ucraina.

„Cred că suntem încă foarte departe de acel punct, departe de tensiunea pe care am avut-o în vara anului 2020”, a declarat Mitsotakis, referindu-se la momentul în care tensiunile dintre Grecia şi Turcia au izbucnit din cauza drepturilor de explorare a gazelor în estul Mediteranei.

„Astăzi, toată lumea trebuie să dea dovadă de reţinere. Mai ales într-un moment în care ne confruntăm cu o provocare foarte mare la NATO, cu invazia rusă în Ucraina. Trebuie să fim uniţi”, a spus el, potrivit Mediafax. 

Cavusoglu a declarat că Ankara a trimis două scrisori la Naţiunile Unite pe tema insulelor militarizate şi a cerut Greciei să răspundă la acestea. „Ei devin agresivi pentru că nu pot răspunde la scrisori", a susţinut ministrul.

×
Subiecte în articol: NATO turcia Grecia marea egee
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close