Antena 3 CNN Externe Trafic aerian perturbat în Spania şi Portugalia, din cauza unui nor de cenuşă din Islanda

Trafic aerian perturbat în Spania şi Portugalia, din cauza unui nor de cenuşă din Islanda

Trafic aerian perturbat în Spania şi Portugalia, din cauza unui nor de cenuşă din Islanda
Sursa foto: nor
08 Mai 2010   •   13:50

Traficul aerian din Spania şi Portugalia a fost perturbat din cauza unui nor de cenuşă degajat de vulcanul din Islanda. Zeci de zboruri internaţionale au fost anulate. Experţii spun că norul se află la aproape 7.000 de metri desupra craterului şi, în funcţie de puterea vântului, ar putea ajunge din nou în mai multe ţări europene.

Aeroporturile din Bilbao, San Sebastian, Vittoria, Zaragoza, Pamplona şi La Rioja vor fi închise începând cu ora locală 12.00 (13.00, ora României), din cauza "evoluţiei norului de cenuşă vulcanică", a anunţat AENA, agenţia spaniolă de gestionare a aeroporturilor şi traficului aerian, potrivit AFP.

Anterior, autorităţile spaniole anunţaseră că sâmbătă vor fi închise alte nouă aeroporturi din nordul ţării. AENA a adăugat că aeroporturile vor rămâne închise "cel puţin până sâmbătă la ora 18.00" (19.00, ora României).

În Portugalia, aeroportul din Porto a anulat numeroase zboruri, printre acestea numărându-se şi toate cursele companiilor low-cost. Conform site-ului agenţiei aeroportuare ANA, multe alte curse înregistrează întârzieri.

Agenţia portugheză pentru navigaţie aeriană NAV a precizat că norul se va deplasa spre est, urmând să îşi schimbe direcţia în cursul serii, ceea ce va permite "ridicarea progresivă a restricţiilor de zbor începând cu ora locală 13.00" (15.00, ora României).

Serviciile meteo franceze au anunţat că norul va ajunge în cursul serii sau al nopţii în zona "jumătăţii sudice a Franţei". "În largul Spaniei şi Portugaliei se formează o depresiune, care va împinge cenuşa în direcţia sud-vest şi, din această cauză, norul va ajunge, la sfârşitul zilei sau în cursul nopţii, în jumătatea de sud a Franţei", a declarat un reprezentant al Meteo France.

Erupţia din aprilie a vulcanului islandez a perturbat traficul aerian şi în România şi a provocat pierderi de milioane de euro companiilor aeriene.

Antena 3




×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close