Antena 3 CNN Externe Trei zile de doliu naţional în Serbia, după moartea patriarhului Pavle

Trei zile de doliu naţional în Serbia, după moartea patriarhului Pavle

Trei zile de doliu naţional în Serbia, după moartea patriarhului Pavle
15 Noi 2009   •   20:59

Guvernul de la Belgrad a anunţat că Serbia va fi în doliu naţional în următoarele trei zile, după ce patriarhul Pavle a încetat din viaţă, la vârsta de 95 de ani.

Lider spiritual al Bisericii Ortodoxe Sârbe timp de aproape 20 de ani, patriarhul Pavle se afla în spitalul militar din Belgrad de mai bine de doi ani, din cauza mai multor probleme de sănătate, a căror natură nu a fost dezvăluită niciodată de autorităţile religioase.

Presa sârbă susţine că Patriarhul Pavle a fost un important sprijin spiritual al sârbilor în ultimii ani. Din cauza bolii care îl afecta de mai mult timp, Pavle a fost destituit din funcţie de Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe care nu a precizat niciodată dacă decizia a fost una definitivă sau temporară.

Pavle a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe în anul 1990, chiar înainte de destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii. Biserica Ortodoxă şi-a recâştigat influenţa asupra populaţiei sub autoritatea sa.

Patriarhul Pavle, pe numele său real Goiko Stoicevici, s-a născut la 11 septembrie 1914. A făcut liceul la Belgrad, seminarul teologic la Sarajevo şi a urmat cursurile Colegiului teologic ortodox din Belgrad.

S-a implicat activ în apărarea poporului său, a avertizat despre actualul exod al sârbilor din Kosovo sau despre atacurile albanezilor asupra bisericilor sârbe.

Pavle, cunoscut pentru viaţa simplă pe care o ducea, a fost ales patriarh la 1 decembrie 1990 şi era numit "sfântul care merge pe jos".

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: patriarh deces
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close