Antena 3 CNN Externe Turismul din Nepal, promovat cu nunţi pentru homosexuali la poalele Everestului

Turismul din Nepal, promovat cu nunţi pentru homosexuali la poalele Everestului

Turismul din Nepal, promovat cu nunţi pentru homosexuali la poalele Everestului
10 Ian 2011   •   17:56

Activiştii pentru drepturile homosexualilor speră să atragă până la 200.000 de "turişti roz" în Nepal, anul acesta, după ce statul de la poalele munţilor Himalaya caută soluţii să atragă mai mulţi bani în ţară, după ani de instabilitate politică.

Autorităţile de la Kathmandu au anunţat recent planuri pentru a promova turismul în 2011, cu scopul de a atrage până la un milion de vizitatori. Iar cum Nepal devine treptat una din ţările din Asia unde drepturile homosexualilor şi lesbienelor sunt apărate de lege, activiştii şi cei din industrie speră ca turismul homosexual să ia amploare. Printre oportunităţile turistice deja promovate pentru oaspeţii homosexuali din străinătate se numără nunţile şi lunile de miere la baza muntelui Everest.

"Nepal este un loc bun pentru orice turist, dar pentru turiştii homosexuali este comparabil mai prietenos decât în ţările vecine de la sud sau nord", a declarat Sunil Babu Pant, care în 2008 a devenit primul politician al ţării care a recunoscut public că este homosexual. "Turismul este o parte importantă a economiei, iar turismul homosexual are potenţial de pe urma căruia Nepal poate profita. Dorim să atragem până la 200.000 de turişti homosexuali", a spus Pant, citat de The Independent.

În 2008, anul în care a scăpat de monarhie şi a devenit republică, Nepal a devenit totodată prima ţară din Asia de sud care nu a mai incriminat homosexualitatea, o mutare pe care mulţi au considerat-o benefică pentru atragerea de turişti. Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex au devenit legale între timp, iar drepturi egale pentru homosexuali sunt cerute de Înaltea Curte a ţării. Aici se emit totodată şi cărţile de identitate pentru "al treilea sex", oferite transsexualilor.

Turismul homosexual atrage 100 de miliarde de dolari anual, la nivel global, iar Pant a anunţat că există deja cereri din partea unor cupluri şi grupuri de budişti care vor să călătorească în Nepal, să facă turul mănăstirilor şi să viziteze locul naşterii lui Buddha, de la Lumbini.

Nepal, care anul trecut a atras 500.000 de turişti şi venituri de 370 de milioane de dolari, încearcă să treacă peste efectele devastatoare ale războiului civil dintre rebelii maoişti şi forţele guvernamentale, care a afectat ţara timp de zece ani şi care a produs 16.000 de morţi.


×
Subiecte în articol: nepal everest himalaya
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close