Antena 3 CNN Externe Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO

Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă.

Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iun 2021   •   11:06

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că decizia Ucrainei de a adera la NATO va depinde de faptul dacă aceasta poate îndeplini criteriile de aderare și dacă va rezolva problema corupției.

"Întrebarea (dacă Ucraina va obține aderarea la NATO) depinde dacă aceasta îndeplinește criteriile. Încă trebuie să rezolve problema corupției, precum și să îndeplinească alte criterii pentru a intra în planul de aderare la NATO", a spus Biden la o conferință de presă NATO la Bruxelles.

Președintele SUA a subliniat că decizia de a admite Ucraina în NATO va depinde nu numai de el, dar și de cum vor vota membrii Alianței.

El a subliniat că înainte ca Ucraina să poată convinge Alianța că îndeplinește toate criteriile sale, Statele Unite vor face tot posibilul pentru ca „țara să își asigure securitatea fizică, şi să poată lupta împotriva agresiunii Rusiei”.

Biden urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său rus, Vladimir Putin, care se opune aderării Ucrainei la NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO a spus că nu depinde de Rusia să decidă aderarea Ucrainei la NATO, şi a explicat că Rusia nu are putere de "veto" în luarea unei asemenea decizii.

"Fiecare ţară are dreptul să-şi aleagă propriul drum".

" Mesajul este că Ucraina şi cei 30 de aliaţi NATO vor decide aderarea acesteia", a declarat el la conferinţa de presă NATO.

Ţările membre NATO au o înţelegere care constă în faptul că dacă una dintre ele este atacată, celelalte îi vor sări în ajutor. A fost cazul până acum doar după atacurille teroriste din 11 septembrie, din Statele Unite.

Liderii NATO au susținut, la summit-ul Alianței de la Bruxelles, de luni, dreptul Ucrainei și Georgiei de a se alătura blocului militar, au declarat necesitatea continuării reformelor, dar nu au menționat momentul eventualei intrări a acestor țări în organizație.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea liderului de la Casa Albă Joe Biden, în ceea ce privește aderarea țării sale la NATO

Statele Unite ar trebui să-i acorde Ucrainei susţinere economică”, a mai declarat Zelenski într-un interviu acordat Reuters, Associated Press și AFP.

Zelenski a cerut membrilor NATO să accelereze intrarea Ucrainei în alianţă după conflictele cu Rusia de anul acesta, când Putin şi-a trimis trupe şi echipament militar în apropierea graniţelor Ucrainei.

Recent, Zelenski a declarat că trupele ruseşti nu s-au retras în totalitate, aşa cum au promis. 11.000 de trupe au plecat, în timp ce alte 95.000 au rămas pe poziţii, după estimările lui.

Biden şi Zelenski au vorbit săptămâna trecută la telefon, iar preşedintele ucrainian a fost invitat la Casa Albă, luna următoare, cu toate că a declarat că regretă că nu îl poate întâlni pe Biden în persoană înaintea de întrevederea acestuia cu Putin de miercuri. 

"Toată lumea ar trebui să înţeleagă şi să existe flexibilitate, să înţeleagă că suntem în război, că apărăm democraţia în Europa, că ne apărăm ţara, şi prin urmare nu ne puteţi vorbi doar despre reforme" a declarat Zelenski.

×
Subiecte în articol: summit biden coruptie
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close