Antena 3 CNN Externe Ucraina a folosit muniții cu dispersie din SUA împotriva Rusiei pe frontul de sud-est. Următoarea țintă este un oraș capturat recent de Moscova

Ucraina a folosit muniții cu dispersie din SUA împotriva Rusiei pe frontul de sud-est. Următoarea țintă este un oraș capturat recent de Moscova

Ucraina a început să utilizeze împotriva forțelor rusești din sud-estul țării muniția cu dispersie furnizată de SUA.

cluster ammo
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    20 Iul 2023   •   16:18

Forțele Kievului încearcă, astfel, să spargă pozițiile ruse bine fortificate, care au încetinit contraofensiva Ucrainei, relatează The Washington Post (WP), citând oficiali ucraineni la curent cu această chestiune.

Pozițiile ruse din estul și sudul Ucrainei au fost împânzite cu mine antitanc și antipersonal pe "adâncimi" teritoriale de 15 - 16 km.

Aceasta este una dintre explicațiile invocate de ucraineni pentru ritmul lent în care se desfășoară operațiunile contraofensive declanșate în urmă cu aproximativ o lună.

La adăpostul anonimatului, un oficial ucrainean a declarat pentru WP că munițiile americane au fost trase asupra pozițiilor rusești, pentru a sparge tranșeele care încetinesc forțele ucrainene.

Citește și: Munițiile cu dispersie din SUA au ajuns în Ucraina. Un general ucrainean dezvăluie ce pot face acestea pe câmpul de luptă

Utilizarea controversatelor arme fabricate în SUA vine după decizia președintelui Joe Biden, care a ordonat, săptămâna trecută, livrarea acestui tip de muniții interzise în cele mai multe state din lume - nu însă și de către Statele Unite, Rusia și Ucraina.

Munițiile erau pre-poziționate în Europa, astfel că livrarea în Ucraina s-a făcut rapid, sub forma obuzelor de artilerie.

Bombele cu dispersie, scoase în afara legii în peste 120 de țări, explodează în aer deasupra țintei, eliberând zeci sau sute de mini-proiectile pe o suprafață mare, comparabilă cu câteva terenuri de fotbal.

Cu o rată mare de eșec, munițiile pot rămâne neexplodate ani de zile după conflict și pot detona la contact sau la încercarea de a le deplasa.

Oficialii ucraineni au solicitat de mult timp aceste arme, despre care ei cred că vor compensa dezavantajul semnificativ în fața forțelor ruse în ceea ce privește artileria, armamentul și numărul de soldați.

Oficial militar ucrainean: "Sunt necesare pentru a provoca inamicului pagube maxime"

Colonelul Oleksandr Bakulin, comandantul Brigăzii 57 ucrainene, a declarat pentru BBC că munițiile cu dispersie sunt necesare pentru "a provoca pagube maxime infanteriei inamice".

Bakulin a recunoscut, însă, că acestea nu vor "rezolva toate problemele Ucrainei pe câmpul de luptă".

Pe lângă pozițiile de pe frontul din sud-est, se așteaptă ca munițiile cu dispersie să fie folosite și în apropierea orașului Bahmut, capturat de Rusia la capătul a zece luni de lupte și pe care Kievul încearcă să-l recupereze.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu noi riposte dacă munițiile americane cu dispersie sunt folosite împotriva trupelor Moscovei.

Totuși, ONU a stabilit că Rusia a folosit deja muniții cu dispersie în zone populate din Ucraina de cel puțin 24 de ori de la începutul invaziei, la 24 februarie 2022.

Human Rights Watch: "Ucraina a folosit muniții cu dispersie în 2022, la Izium"

Ucraina ar fi folosit, la rândul său, aceste arme în război, din stocurile constituite în epoca sovietică sau provenind din alte țări partenere.

Un raport al Human Rights Watch publicat la începutul acestei luni a arătat că utilizarea munițiilor cu dispersie de către Ucraina "a provocat numeroase decese și răniri grave ale civililor" în atacurile din orașul Izium și din alte locații în 2022.

Ucraina a negat până recent că a utilizat astfel de muniții în conflict.

Oficial american: "E discutabil dacă livrarea munițiilor cu dispersie ar fi o provocare la adresa 'autorității morale' a SUA"

Consilierul pe probleme de Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a respins ideea că trimiterea munițiilor cu dispersie ar pune sub semnul întrebării autoritatea morală a SUA.

"Autoritatea noastră morală (...) în acest conflict decurge din faptul că susținem o țară supusă unui atac brutal și vicios din partea vecinului său, cu rachete și bombe care cad peste orașe, ucigând civili, distrugând școli, biserici și spitale.

Mi se pare discutabilă ideea că a oferi Ucrainei o armă pentru a se apăra ar fi, cumva, o provocare la adresa autorității noastre morale", a declarat oficialul american.

Sursa: The Washington Post

Foto: resturi ale proiectilelor cu dispersie distruse în război

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close