Antena 3 CNN Externe 90% dintre ucraineni se pot confrunta cu sărăcia dacă războiul se prelungește

90% dintre ucraineni se pot confrunta cu sărăcia dacă războiul se prelungește

Potrivit unei prognoze preliminare, dacă războiul din Ucraina se prelungește, țara ar putea pierde realizările socio-economice dobândite pe parcursul a 18 ani.

90% dintre ucraineni se pot confrunta cu sărăcia dacă războiul se prelungește
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Mar 2022   •   11:25

90% dintre ucraineni s-ar putea confrunta cu sărăcia dacă războiul se prelungește , ceea ce va aduce Ucraina și întreaga regiune înapoi cu câteva decenii.

Acest lucru este dovedit de evaluările preliminare ale experților din Programul ONU pentru Dezvoltare, potrivit unui comunicat de presă al PNUD în Ucraina, transmis de UNIAN.

„Potrivit unei prognoze preliminare publicate astăzi de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), dacă războiul din Ucraina se prelungește, țara ar putea pierde câștigurile socio-economice obținute pe parcursul a 18 ani, aproape o treime din populație trăind sub nivelul pragul de sărăcie, iar alte 62 % se vor confrunta cu un risc ridicat de sărăcire în următoarele 12 luni.

PNUD a remarcat că se alătură inițiativei Coordonatorului ONU de criză în Ucraina, care constă în utilizarea asistenței în numerar care ar putea ajunge la cât mai mulți oameni în toată țara.

De exemplu, conform estimărilor preliminare ale PNUD, transferul de aproximativ 250 de milioane de dolari pe lună compensează parțial pierderea de venituri a 2,6 milioane de oameni.

Un ajutor mai ambițios care ar oferi un venit de bază de 5,50 USD pe zi de persoană ar putea fi de 430 milioane USD pe lună, pe baza estimărilor inițiale.

Se observă că PNUD lucrează în toate cele 24 de regiuni ale Ucrainei cu peste 332 de administrații ale orașului, 15 centre ale organizațiilor societății civile și peste 17 asociații de afaceri ale întreprinderilor mici și mijlocii din întreaga țară.

Se preconizează că economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022, ca urmare a invaziei Rusiei, dar perspectivele s-ar putea înrăutăți drastic dacă conflictul va dura mai mult, a spus FMI într-un raport al personalului publicat luni, potrivit Reuters.

Banca Mondială a aprobat luni finanțare suplimentară de aproape 200 de milioane de dolari pentru a consolida sprijinul Ucrainei pentru persoanele vulnerabile. Finanțarea se adaugă la 723 de milioane de dolari aprobate săptămâna trecută și face parte dintr-un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pe care Banca Mondială se străduiește să-l trimită în Ucraina în săptămânile următoare.

Steiner a subliniat importanța Ucrainei pentru economiile altor națiuni, în special pentru un grup de națiuni africane despre care a spus că primesc o treime din aprovizionarea cu grâu din Ucraina și Rusia.

„De asemenea, încercăm să stabilizăm o economie care este ”coșul de pâine” pentru 45 de națiuni africane, țările cel mai puțin dezvoltate”, a spus Steiner.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close