Antena 3 CNN Externe UE va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei

UE va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei

Uniunea Europeană va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei la un miliard de euro.

UE va dubla ajutorul militar acordat Ucrainei
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    23 Mar 2022   •   23:28

Decizia de astăzi este majorarea bugetului inițial, anunțat pe 28 februarie, cu încă 500 de milioane de euro, dublându-l astfel la 1 miliard de euro.

"Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse și a suferinței nespuse pe care aceasta le provoacă populației ucrainene. În plus, 500 de milioane de euro sunt un alt semn al sprijinului UE pentru forțele armate ucrainene pentru a-și proteja teritoriul și populația ”, a spus vicepreședintele. Președintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru achiziționarea diferitelor echipamente și materiale, în special echipamente de protecție personală, truse de prim ajutor și combustibil, precum și echipamente și platforme militare destinate livrării de arme letale în scopuri de apărare.

În același timp, durata acestui pachet de asistență a fost extinsă la 12 luni.

Declarația notează, de asemenea, că agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și principiile Cartei ONU și subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală.

Se subliniază că Rusia și aliatul său Belarus poartă întreaga responsabilitate pentru acest război de cucerire, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere pentru crimele lor, inclusiv pentru atacurile fără discriminare asupra populației civile și asupra bunurilor civile.”

Uniunea Europeană cere Rusiei să-și înceteze operațiunile militare și să retragă imediat toate forțele și echipamentele militare de pe teritoriul Ucrainei, să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close