Antena 3 CNN Externe UE este "uluită" de introducerea vizelor pentru români din către Moldova

UE este "uluită" de introducerea vizelor pentru români din către Moldova

UE este "uluită" de introducerea vizelor pentru români din către Moldova
Sursa foto: parlamentul european
24 Apr 2009   •   00:40

Uniunea Europeană este "uluită" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetăţenii români, iar această "situaţie inacceptabilă" va fi analizată din punct de vedere legal la 30 aprilie, a anunţat comisarul pentru extindere Olli Rehn în cadrul dezbaterii privind R. Moldova din Parlamentul European.

"Ne uluieşte decizia Republicii Moldova de a introduce vizele pentru cetăţenii români. Este o situaţie inacceptabilă şi analizăm legalitatea acestei acţiuni. La 30 aprilie vom discuta despre acest lucru în cadrul Comisiei UE-R. Moldova", a declarat comisarul pentru extindere Ollie Rehn.

În plus, Rehn s-a declarat foarte preocupat de evenimentele din Republica Moldova şi a spus că salută faptul că România s-a abţinut de la a răspunde cu paşi similari acţiunii Republicii Moldova de a expulza ambasadorul român. "Trebuie să acţionăm ca un factor de stabilizare pentru acea ţară şi să gândim relaţia UE -R. Moldova pe termen lung. Interesul nostru este să avem o ţară democratică în vecinătatea UE, să promovăm dialogul şi să strângem relaţiile dintre noi", a mai spus comisarul, subliniind că UE este foarte interesată de ce se întâmplă în R. Moldova.

De asemenea, europarlamentarul PSE Marianne Mikko, preşedinta Comisiei UE - R. Moldova din PE a declarat că niciun subiect din R. Moldova "nu va rămâne tabu". La rândul său, europarlamentarul ALDE Graham Watson a spus că R. Moldova ar trebui să aducă dovezi legate de acuzaţiile aduse României şi că expulzarea ambasadorului român şi introducerea vizelor sunt "paşi inacceptabili".

Totodată, Watson a subliniat că declaraţiile preşedintelui Train Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Watson a fost critic şi la adresa "optimismului instinctiv" exprimat de comisarul pentru politică externă Benita Ferreo-Waldner, care ar fi declarat că alegerile din R. Moldova au fost corecte şi legitime.

În replică, Olli Rehn a răspuns că nicidecum nu ar fi vorba despre un simplu optimism, ci despre viziunea "echilibrată şi realistă" a CE. "În plus, pentru a fi un bun comisar trebuie să fii optimist, pentru a fi un bun comisar pentru extindere trebuie să fii optimist", a punctat Rehn.

Parlamentul European a dezbătut joi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, situaţia din R. Moldova, şi a decis ca eventualele proiecte de rezoluţii să fie votate la următoarea sesiune, care va avea loc în mai.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: europarlamentari
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close