Antena 3 CNN Externe UE vrea să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să le elimine complet până în 2030

UE vrea să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să le elimine complet până în 2030

UE a schițat marți un plan de reducere a importurilor de gaze rusești cu două treimi în decurs de un an, încercând să își reducă dependența de aprovizionarea cu combustibili a țării după invazia Ucrainei de către Moscova.

UE vrea să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să le elimine complet până în 2030
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Mar 2022   •   18:39

Executivul Uniunii Europene a transmis că va trece la surse alternative și va extinde mai rapid energia curată, față de planurile inițiale, iar guvernele naționale vor fi în mare parte responsabile pentru implementare.

Frans Timmermans, comisarul European Green Deal, a declarat că blocul ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat, ar putea stimula rapid generarea de energie regenerabilă și ar putea reduce cererea cu măsuri de eficiență.

El a recunoscut că țările ar putea fi nevoite să ardă cărbune mai mult pentru a evita trecerea la gaz.

Timmermans a susținut că UE și-ar putea îndeplini în continuare obiectivele de a limita încălzirea globală prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și un obiectiv de zero net până în 2050, atâta timp cât și energia regenerabilă crește rapid.

Rusia furnizează 40% din gazul UE, Italia, Germania și mai multe țări din Europa Centrală fiind deosebit de dependente. De asemenea, furnizează aproximativ 25% din țiței.

Economiile propuse de comisie sunt duble față de cele sugerate de Agenția Internațională pentru Energie săptămâna trecută în planul său în 10 puncte și vine în momentul în care prețurile gazelor au atins niveluri record din cauza creșterii cererii globale și a posibilității ca Rusia să întrerupă livrările.

Propunerea se bazează și pe reducerea consumului de energie, prin scăderea termostatelor și îmbunătățirea izolației gospodăriei.

„[Dacă] creștem viteza cu care tranzităm către sursele regenerabile, combinată cu creșterea eficienței energetice, combinată cu diversificarea resurselor noastre energetice, până la sfârșitul acestui an deja am fi putut reduce dependența noastră de gazul rusesc cu două treimi, ” a spus Timmermans într-un interviu acordat mai multor publicații europene.

„Crearea propriilor resurse energetice este cea mai inteligentă și urgentă alegere” pentru a asigura securitatea aprovizionării, a spus el.

Cu toate acestea, unele țări ar putea regândi planurile de a folosi gazul ca „punte” între arderea cărbunelui și înlocuirea acestuia cu energie eoliană și solară. „S-ar putea imagina că rămâi puțin mai mult cu cărbunele, dar numai dacă accelerezi tranziția către surse regenerabile”, a spus el.

Un proiect al propunerii cere ca 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie umplută până pe 30 septembrie, în creștere față de aproximativ 30% în prezent. Bruxelles va permite guvernelor să plătească companiilor pentru a deține gazul.

Timmermans a spus că UE ar putea crește importurile de gaze din alte surse, inclusiv cu 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz prin conducte din țări precum Azerbaidjan, precum și gaze naturale lichefiate din Qatar, Egipt și chiar Australia, cu 50 de miliarde de metri cubi.

UE are capacitatea de a importa 160 de miliarde de metri cubi anual de GNL și gestionează doar 80 de miliarde de metri cubi.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close