Antena 3 CNN Externe Un nou nor de cenuşă ar putea acoperi Europa. Vulcanul islandez erupe în continuare

Un nou nor de cenuşă ar putea acoperi Europa. Vulcanul islandez erupe în continuare

Un nou nor de cenuşă ar putea acoperi Europa. Vulcanul islandez erupe în continuare
Sursa foto: nor
07 Mai 2010   •   10:42

Vulcanul care a provocat haos în traficul aerian european este departe de a-şi fi terminat ingrata ?misiune?. Specialiştii islandezi avertizează că un nou nor de cenuşă ar putea apărea în perioada imediat următoare şi că vulcanul nu dă semne că s-ar putea opri din erupţie prea curând.

?Erupţia a redevenit explozivă, lava nu se mai scurge iar magma este aruncată în toate direcţiile din cauza expoziilor din crater", se arată într-o notă informativă a Oficiului meteorologic islandez si al Institutului de stiinte ale Pamantului, citată de AFP.

"Norul de cenuşă se ridică deasupra craterului pana la 4-7 kilometri şi urmează să se deplaseze în funcţie de direcţia vântului. Deocamdată nu avem indicii că erupţia ar lua sfârşit în curând", mai spun specialiştii.

Traficul aerian a fost oprit parţial marţi şi miercuri în Irlanda şi Scoţia după ce nivelul de concentraţie al cenuşei din aer depăşise maximul admis de producătorii de avioane. În luna aprilie, traficul aerian a fost paralizat în Europa timp de aproape o săptămână din cauza erupţiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull. Mai mult de 100.000 de zboruri au fost anulate şi peste opt milioane de pasageri au fost blocaţi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nor cenusa Irlanda Islanda trafic aerian
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close